Valorizace důchodu 2023: O kolik si důchodci skutečně polepší?!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. září 2021 18:37 | Aktualizováno: 9. září 2021 22:02

Průměrný důchod se od prvního ledna 2022 zvýší o 805 korun. Tři sta korun nad zákonnou valorizaci, které navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí, už prošlo legislativním procesem a dostane je každý důchodce. Otazník ale dosud visel nad výpočtem zákonem stanoveného navýšení. To vychází z dat statistického úřadu a bylo možné ho definitivně dopočítat až nyní. Teď je ale vše jasné – v průměru to bude 505 korun, uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Důchody jsou nízké, vše se zdražuje, a důchodci si zaslouží dostat přidáno. Proto jsem o bonus k valorizaci bojovala ze všech sil už s předstihem. Nechtěla jsem dopustit, aby se to nestihlo schválit včas,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ta připomněla, že důchody se v době, kdy je ministryní, zvyšovaly v průměru každoročně o 900 korun. Loni penzisté získali jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun. „Tentokrát je ale zákonná valorizace nižší, než byla v předchozích letech. Do výpočtu se totiž promítá především nižší růst reálných mezd způsobený koronavirovou krizí. Už proto jsem ráda za to, že se mi podařilo prosadit mimořádné navýšení o 300 korun,“ uvedla Jana Maláčová.

Důchody budou po zvýšení o zmíněných 805 korun dosahovat v průměru 16 280 korun, což odpovídá zhruba 43 procentům průměrné mzdy. „Tento poměr se postupně zvyšuje, aktuálně o 1,6 procentního bodu, ale stále je nízký. Skutečnost, že pravicové vlády na seniory zapomínaly a penze zvyšovaly v lepším případě o desetikoruny, bude nutné dohánět i v dalších letech. Zmíněný poměr by se měl v budoucnu blížit k 50 procentům,“ uvedla Jana Maláčová. V průměru důchody od začátku roku vzrostou o 5,2 procenta, což po očištění od inflace bude znamenat zvýšení kupní síly důchodů o 3,2 procenta.

Konkrétní nový důchod se bude vypočítávat tak, že se k jeho solidární složce základní výměry připočte 350 Kč, přičemž základní výměra penzí po Novém roce vzroste na 3900 korun. K zásluhové části procentní výměry se připočte 1,3 procenta její nynější výše plus 300 korun.

Obě komory parlamentu už v létě odsouhlasily i další změny, které budou platit ale až od začátku roku 2023. Půjde o tzv. výchovné, které by mělo všem primárně pečujícím rodičům o děti přilepšit k důchodu o 500 Kč za každé vychované dítě. „Jedná se především o ženy, u nichž je průměrná výše důchodů o téměř tři tisíce korun nižší než u mužů. Přitom se zasloužily o výchovu nové generace, která ze svých příjmů mimo jiné přispívá i do důchodového systému,“ vysvětluje Jana Maláčová. Další novinkou bude dřívější odchod do důchodu pro záchranáře, aniž by se měnila výše jejich penze. „Dál budu bojovat ještě za to, aby se totéž vztahovalo na pracující v náročných profesích. Zaslouží si to,“ dodala ministryně, s tím, že by mělo jít například o horníky, svářeče, brusiče, kováře nebo specializované sestřičky.

Témata: důchody důchodci