Ošetřovné zřejmě poroste! O kolik se může rodičům zvýšit?

CZK

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. března 2021 14:37

Ministerstvo práce nyní navrhuje zvýšit krizové ošetřovné kvůli zavřeným školám ze 70 na 80 procent redukovaného výdělku. Upravilo tak svůj původní návrh s navýšením na 100 procent.

Vyplývá to z poslední verze návrhu zákona, který zveřejnila na webu vláda. Předlohu ministerstvo upravilo poté, co Sněmovna nepodpořila dočasné zavedení stoprocentní nemocenské pro lidi v karanténě. Vyšší dávka by se měla vyplácet od března. Novelu projedná kabinet.

Krizové ošetřovné se poskytuje z nemocenského pojištění při nařízeném uzavření škol. Většina rodičů, která zůstala s dětmi do deseti let doma, může pobírat 70 procent redukovaného výdělku. Ministerstvo nyní navrhuje vyplácet tolik, kolik dostávali lidé loni v první vlně epidemie od dubna do konce minulého školního roku, tedy 80 procent redukovaného výdělku. Před rokem bylo ošetřovné na školáky do 13 let. Zvýšení věkové hranice norma neobsahuje.

Přísnější uzávěru vláda nařídila zatím na tři týdny. Na tuto dobu by bylo na ošetřovné ve výši 80 procent potřeba 270 milionů korun navíc. Při stoprocentním ošetřovném by to bylo 780 milionů. Pokud by se pak otevřely školy pro žáky prvních a druhých tříd, týdně by pro rodiče ostatních mladších školáků podle ministerstva bylo potřeba 30 milionů navíc.

Témata: dětské Děti ošetřovné