Kompenzační bonus pro OSVČ poroste! O kolik?

Podnikatelé, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. února 2021 10:42

Vláda schválila nový systém kompenzací podnikatelům a firmám, které zasáhly dopady koronavirové pandemie. Kompenzační bonus podnikatelům stoupne z 500 na 1000 Kč denně. Zaměstnavatelé dále získají 500 korun denně na každého zaměstnance.

Nový systém by měl podle ministerstva financí pomoc dostat k podnikatelům rychleji a ve větším objemu. Základem podpory budou programy, které se osvědčily a fungují. Ty se zároveň rozšíří. Naopak programy, které se ukázaly jako problematické, budou podle MF utlumeny.

"Řádově z deseti programů jsme se rozhodli vše zjednodušit a udělat program takový, kde žádná firma již nepropadne nehledě na to, zda má provozovnu uzavřenou nebo zda je subdodavatelem, nebo ne," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Z materiálu, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že podpora bude zaměřená na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Podpora bude poskytována nejdříve od letošního února. "Podpora ze stávajících speciálních COVID programů jako je COVID - ubytování, COVID - nájemné, COVID - sport bude poskytnuta nejdéle za období, které bude ukončeno k 31. lednu 2021," uvádí materiál.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou tak moci žádat o bonus 1000 korun denně místo dosavadních 500 korun. Podmínkou bude pokles tržeb. K této změně je ale potřeba přijmout novelu zákona o kompenzačním bonusu. Tu bude podle Schillerové vláda schvalovat ve čtvrtek. 

Témata: osvč podnikatelé