5000 korun k důchodu ještě letos? Rouškovné prošlo senátem, míří do poslední štace!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. listopadu 2020 10:35 | Aktualizováno: 18. listopadu 2020 22:03

Jednorázový příspěvek všem důchodcům ve výši 5000 korun míří k podpisu na Hrad. Senát umožnil přijetí návrhu, aniž se jím hlouběji zabýval. Kabinet počítá s vyplacením částky ještě letos, rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard korun. Příspěvek 5000 korun, takzvané rouškovné, mají dostat podle předlohy starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí.

Protože vláda přišla s návrhem před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů. Příspěvek by mělo obdržet zhruba 2,89 milionu lidí.

Jde o 2,4 milionu starobních důchodců, 400.000 invalidních důchodců, 24.000 vdovců a vdov a také sirotky, vyjmenovala před senátory adresáty příspěvku ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Starobní důchodci jsou z epidemického hlediska nejzranitelnější skupinou, která se musí co nejvíc chránit, což stojí hodně peněz, osvětlila důvod příspěvku. Zdůraznila, že na příspěvek nedosáhnou exekutoři, neovlivní ani případný nárok na příspěvek na bydlení.

Senátoři v projednávání v sociálním výboru diskutovali o pozměňovacím návrhu, který by přiznal přilepšení 6000 Kč samoživitelkám, samoživitelům a rodičům pobírajícím rodičovský příspěvek.

Nakonec žádné usnesení nepřijali, a to ani na zasedání, které předcházelo projednávání bodu na plénu dnes dopoledne. Senátoři nakonec rozhodli, že se předlohou nebudou zabývat, čímž dokument fakticky posunuli k podpisu prezidentem.

Maláčová při sněmovním schvalování příspěvku důchodcům zdůrazňovala, že je nutné, aby zákon vyšel ve sbírce nejpozději koncem listopadu. Dnes zákonodárcům horní komory za jejich přístup poděkovala.

Témata: důchodci důchody