Rizoto s houbami je chutný a sytý pokrm, který můžete připravit s různými druhy hub. Podívejte se, jak na něj.
Ingredience:
200 g arborio rýže
300 g hub (žampiony, hlívy, hřiby atd.), nakrájené na plátky nebo kostičky
1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, jemně nasekané
750 ml zeleninového vývaru (horkého)
120 ml bílého vína (volitelné)
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
1/2 šálku strouhaného parmazánu (volitelné)
Sůl a pepř podle chuti
čerstvá petrželka na ozdobu (nasekaná)
Postup:
V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním ohni. Přidejte houby a smažte je asi 5-7 minut, dokud nezezlátnou. Poté je vyjměte z pánve a nechte stranou. Ve stejné pánvi přidejte zbývající lžíci olivového oleje a cibuli. Smažte cibuli asi 2-3 minuty, dokud nebude měkká a sklovitá. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho ještě asi 30 sekund, dokud nezačne vonět.
Přidejte arborio rýži do pánve s cibulí a česnekem. Smažte rýži asi 2-3 minuty, dokud nezmění barvu na lehce průhlednou. Pokud používáte víno, přidejte ho k rýži. Vařte, dokud víno téměř úplně nevypaří, čímž se získá jemná chuť. Pokud víno nepoužijete, přeskočte tento krok.
Přidejte jednu polévkovou lžíci horkého zeleninového vývaru ke směsi rýže. Vařte a občas míchejte, dokud rýže vstřebá vývar. Jakmile se vývar téměř vstřebá, přidejte další lžíci vývaru. Pokračujte v tomto procesu, dokud není rýže měkká a krémová. To trvá obvykle 15-20 minut.
Přidejte smažené houby zpět do rizota a dobře promíchejte. Odstavte od ohně a vmíchejte máslo a parmazán (pokud používáte). Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Podávejte teplé a ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou.
Témata: Houby