Houbová omáčka může se použít k mnoha různým pokrmům, jako jsou těstoviny, rýže, brambory nebo steak. Podívejte se, jak na ni.
Suroviny:
250 g hub (hříbky, žampiony nebo libovolné houby dle vašeho výběru)
2 stroužky česneku (nasekané)
1 malá cibule (nasekaná)
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
2 šálky hovězího nebo zeleninového vývaru
1/2 šálku smetany ke šlehání
Sůl a pepř podle chuti
Čerstvě nasekaná petrželka na ozdobu
Postup:
Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Pokud používáte sušené houby, nejprve je namočte v teplé vodě a nechte nabobtnat. Poté je nakrájejte. Na středním ohni rozehřejte máslo a olej ve velké pánvi. Přidejte cibuli a česnek a smažte je asi 2 minuty, než zjemní.
Přidejte nakrájené houby a vařte asi 5-7 minut, dokud voda z hub nevypaří a houby začnou hnědnout. Přidejte hladkou mouku a promíchejte tak, aby se houby a cibule dobře obalily moukou. Smažte asi 2 minuty, aby mouka ztratila surovou chuť.
Postupně přilijte hovězí nebo zeleninový vývar za stálého míchání, abyste předešli tvorbě hrudek. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut nebo dokud omáčka nezhoustne. Snižte plamen na minimum a přilijte smetanu ke šlehání. Míchejte, dokud se omáčka nezahřeje, ale nevaří.
Omáčku ochutnejte solí a pepřem a případně ji ještě dochuťte podle chuti. Na závěr ozdobte houbovou omáčku čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte teplou jako přílohu k vašemu oblíbenému pokrmu.
Témata: recepty Vaření Houby