Dýňový cheesecake: Netradiční podzimní recept, která vám určitě zachutná

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

19. listopadu 2023 22:07

Cheesecake patří mezi oblíbené české recepty. CO takhle ho trochu vylepšit o aktuální sezónní surovinu? Vyzkoušejte náš recept na cheesecake s příchutí dýně.

Ingredience:

200 g sušených plátků lískových oříšků nebo sušených sušenek
100 g másla, rozpuštěného
500 g tvarohu
250 g mascarpone
200 g cukru
3 velká vejce
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1 šálek dýňového pyré (můžete použít dužinu z pečené dýně)
1 čajová lžička skořice
1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku
Špetka soli
1/2 šálku sladké smetany
150 g hořké čokolády, nasekané na menší kousky

Postup:

Předehřejte troubu na 160 °C. Rozdrťte sušenky nebo lískové oříšky v mixéru na jemný prášek.
Smíchejte s rozpuštěným máslem, dokud nevznikne homogenní směs. Tuto směs rozprostřete do vymazané formy dobře ji umačkejte na dno. Dejte k vychladnutí do lednice.

V míse mixujte tvaroh, mascarpone, cukr, vanilkový extrakt, dýňové pyré, skořici, mletý hřebíček a špetku soli, dokud nezískáte hladkou hmotu. Postupně přidávejte vejce a mixujte každé do hmoty. Tuto směs nalijte na připravený korpus.

Dejte cheesecake do předehřáté trouby a pečte asi 60-70 minut nebo dokud není střed pevný. Poté nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a následně ho dejte do lednice minimálně na 4 hodiny (ideálně přes noc), aby ztuhl.

V hrníčku rozehřejte sladkou smetanu, ale nedovolte, aby začala vařit. Přidejte na menší kousky nasekanou hořkou čokoládu a nechte ji rozpustit, občas promíchejte. Rozprostřete polevu na vrcholu cheesecake a zajistěte, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Vraťte cheesecake zpět do lednice, aby poleva ztuhla.

Jakmile je cheesecake zcela připravený, můžete ho nakrájet a podávat. Doporučujeme ozdobit plátky dýně nebo lískovými oříšky.

Témata: recepty Vaření