Cuketová polévka. Vyzkoušejte tento chutný recept

Cuketa, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl

15. srpna 2023 17:58

Rok se s rokem sešel a cukety se v nejedné domácnosti opět kupí. Co s nimi kromě smažení a zapékání? Vyzkoušejte například cuketovou polévku.

Ingredience

3 středně velké cukety
1 cibule
2 brambory
2 stroužky česneku
1 litr zeleninového vývaru
200 ml smetany na vaření
Sůl a pepř podle chuti
Olivový olej nebo máslo pro smažení
Čerstvé bylinky na ozdobení (např. petržel, kopr)

Postup

Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
Cukety omyjte, zbavte konců a nakrájejte na kolečka. Na středně velkém hrnci zahřejte olivový olej nebo máslo. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmažte je dozlatova.

Přidejte nakrájené brambory a cukety. Osolte a opepřete podle chuti. Restujte zeleninu asi 5 minut, dokud cuketa nezměkne a brambory začnou trochu hnědnout. Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen a vařte na mírném ohni, dokud se brambory úplně nesvaří.

Pomocí mixéru nebo tyčového mixéru rozmixujte polévku dohladka. Pokud chcete, můžete si nechat několik kousků cukety a brambor na ozdobu. Přilijte smetanu na vaření a důkladně promíchejte. Znovu ohřejte polévku, ale nepřivádějte ji k varu.

Ochutnejte polévku a případně přidejte více soli a pepře podle své chuti. Polévku nalijte do talířů nebo miskách. Pokud jste si ponechali několik kousků cukety a brambor, můžete je položit na povrch polévky pro ozdobu.

Posypte čerstvými bylinkami, jako je petržel nebo kopr. Cuketovou polévku můžete podávat jako teplý předkrm nebo jako hlavní chod, doplněný například čerstvým pečivem nebo toastem.

Témata: recepty Vaření Zelenina