Cuketová nádivka se slaninou. Tento recept zachutná vám i celé rodině

Cukety, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl

16. srpna 2023 20:19

Lahodná cuketová nádivka se slaninou je vynikající jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu či rybám. Podávat ji můžete teplou například spolu s čerstvými bylinkami. Podívejte se, jak na ni.

Ingredience

2 středně velké cukety, nakrájené na plátky
150 g slaniny, nakrájené na kostičky
1 cibule, nakrájená na jemné kroužky
2 stroužky česneku, nasekané
1 šálek strouhaného sýra (cheddar, gouda, eidam nebo podobný)
4 vajíčka
1/2 šálku smetany ke šlehání
1/4 čajové lžičky sušeného oregana
Sůl a pepř dle chuti
Olivový olej pro smažení

Postup

Plátky cukety osolte a nechte je ležet na papírovém ubrousku, aby se odvodila přebytečná vlhkost. Na pánvi rozpalte olivový olej a osmažte slaninu, dokud není křupavá. Přesuňte slaninu na papírový ubrousek, aby se vstřebal přebytečný tuk.

Ve stejné pánvi na zbylém tuku osmažte cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a orestujte ho krátce, dokud nezačne vonět. Přidejte plátky cukety a orestujte je několik minut, dokud nezměknou. Případně můžete cuketu osolit a oreganem okořenit.

V míse smíchejte vajíčka, smetanu, polovinu strouhaného sýra, sůl a pepř. Do směsi přidejte osmaženou slaninu a orestovanou cuketu s cibulí. Dobře promíchejte.

Zapékací formu vymažte máslem nebo olejem. Přelijte do ní směs s cuketou, slaninou a cibulí.
Na vrch posypte zbývající strouhaný sýr. Zapékací formu dejte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte asi 25-30 minut, nebo dokud nádivka neztuhne a na povrchu získá zlatavou barvu.

Hotovou nádivku vyjměte z trouby a nechte chvíli odpočinout před servírováním.

Témata: recepty Vaření Zelenina