Svátky na přelomu roku se pomalu blíží a v mnoha domácnostech se během nich na stole objeví čočka. Podle našeho receptu ji zvládne připravit úplně každý. Tak jdeme na to!
Čočka na kyselo se sázeným vejcem
(250 g čočky, tři lžíce oleje, cibule, lžíce hladké mouky, tymián, lžíce cukru krupice, 50 ml octa, bobkový list, sůl, pepř, čtyři vejce, listová petržel)
Nejprve zalijeme čočku studenou vodou tak, aby se ponořila. Necháme nejméně dvě hodiny odstát. Poté luštěninu slijeme, zalijeme čistou vodou a vaříme, dokud není měkká. Uvařenou čočku scedíme a "vývar" si necháme stranou.
Na oleji si otestujeme cibuli. Jakmile zezlátne, zasypeme ji moukou a připravíme cibulovou jíšku, kterou následně na chvíli odstavíme, aby vychladla. Poté ji podlijeme "vývarem" z čočky, ochutíme snítkou tymiánu, cukrem, octem, bobkovým listem a kořením. Vaříme deset minut. V další fázi přidáme uvařenou čočku, promícháme a ještě krátce vaříme.
Na závěr si na pánvi připravíme čtyři volská oka a nakonec servírujeme.
Témata: recepty Vaření jídlo