Čočka na kyselo. Jak si ji připravit doma rychle a chutně?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

2. prosince 2023 14:19

Recept na Čočku na kyselo může mít různé varianty, my vám přinášíme jednu z tradičních receptur.

Ingredience:
1 šálek hnědé čočky
1 velká cibule (nasekaná)
2 stroužky česneku (mačkané)
2 mrkve (nakrájené na kostičky)
2 brambory (nakrájené na kostičky)
1 plechovka krájených rajčat (400 g)
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička mleté papriky
1 lžička kmínu
1 lžička sušeného majoránku
Sůl a pepř podle chuti
Olej na smažení

Postup:
Čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Dejte čočku do hrnce a zalijte 3 šálky vody. Vařte podle pokynů na obalu, dokud není čočka měkká.

Na pánvi si na oleji osmažte cibuli do zlatova. Přidejte mačkaný česnek a orestujte ho chvíli.
Přidejte nakrájené mrkve a brambory. Smažte, dokud zelenina nezačne měknout. Přidejte mletou papriku, kmín a sušenou majoránku. Promíchejte a poduste pár minut.

Přidejte krájená rajčata a rajčatový protlak. Zamíchejte a nechte vařit. Přidejte vařenou čočku včetně vody, ve které se vařila. Promíchejte a přivedte k varu. Případně přidejte vodu podle potřeby.

Vařte na mírném ohni asi 20–30 minut, dokud jsou všechny ingredience dobře propojené a dochucené. Přidávejte sůl a pepř podle chuti. 

Témata: recepty Vaření