Chutný podzimní recept: Vyzkoušejte kuřecí pečeni s bramborovým pyré

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

8. října 2023 22:14

Recept na kuřecí pečeni s bramborovým pyré je jednoduchý na přípravu a bude výbornou volbou pro chutnou večeři v nadcházejících studenějších dnech.

Na kuřecí pečeni:
4 kuřecí prsa (s kůží a kostí)
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku (nastrouhané nebo nasekané)
1 lžička mleté papriky
1 lžička sušeného tymiánu
Sůl a pepř podle chuti

Na bramborové pyré:
4 středně velké brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
2 lžíce másla
1/4 šálku smetany
Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C. Kuřecí prsa osolte, opepřete a opečte na rozpáleném oleji v pekáči s odolným povrchem na pánvi na středním ohni, dokud nezískají zlatohnědou barvu na všech stranách, asi 3-4 minuty na každé straně.

Vyndejte kuřecí prsa z pánve a na stejném oleji restujte stroužky česneku asi 1-2 minuty, dokud nezačnou vonět. Do pánve přidejte papriku a tymián a promíchejte. Vrátíme kuřecí prsa do pánve a přeneste ji do předehřáté trouby. Pečte kuřecí prsa v troubě asi 20-25 minut, nebo dokud nejsou uvnitř zcela propečená (interní teplota by měla dosáhnout 75°C).

Po upečení nechte kuřecí maso odpočinout asi 5 minut před podáváním.

Brambory vařte ve slané vodě asi 15-20 minut nebo dokud nejsou měkké. Zdceděné vařené brambory přeneste zpět do hrnce a přidejte máslo, smetanu, sůl a pepř. Brambory rozmixujte na hladké pyré, dokud nejsou krásně krémové.

Kuřecí pečeně servírujte na talíři vedle bramborového pyré. Můžete přidat také nějakou omáčku nebo bylinkový dresing, pokud máte rádi více chuti. 

Témata: recepty Vaření