Úklid vás může stát zdraví i život! Těmto přípravkům se raději vyhněte!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

5. ledna 2019 14:24

Čas od času všichni sáhneme k silným chemickým čistícím prostředkům. Možná si ale neuvědomujete, že jejich neuváženým používáním můžete ohrozit zdraví celé rodiny. A přitom zcela stačí, pokud budete respektovat návod výrobce, dodržíte všechny bezpečnostní zásady. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila jedna rodina z Velké Británie.

Při používání chemických čisticích prostředků – stejně jako třeba při zacházení s ohněm - platí, že jsou dobrý sluha, ale špatný pán.  Ignorováním návodu a upozornění o bezpečnostních zásadách, které na těchto produktech uvádí výrobce, můžete vystavit nebezpečí nejen sebe, ale i své okolí

Británii otřásl případ, při kterém matka před několika dny téměř zabila celou vlastní rodinu. Jak? Odpověď je prostá - chlorové výpary. Do boje s ucpanou toaletou totiž vyrazila po svém a namíchala si chemickou směs podle vlastního uvážení.

Už o chvíli později ale museli do akce všichni hasiči z okolí. Rodina této „uklízečky“ musela urychleně opustit dům, který se na několik hodin stal úplně neobyvatelným. Zapáchat přestal až další den.

Tento případ nakonec dopadl relativně dobře – nikomu se nic vážného nestalo. Britská média ale upozorňují, že stačilo málo a došlo k tragédii. Podobné domácí chemické experimenty hospodyněk nemusí vždy skončit šťastně. 

Chlorové výpary uvolňující se ze směsi vytvořené smícháním bělícího prostředku s leštidlem na nábytek, prostředkem na čištění oken a potrubí nebo s jinými prostředky obsahujícími amoniak, mohou zapříčinit nevolnost, kašel, dušnost a pneumonii. Otravu chlórem si můžete přivodit i smícháním bělidla s octem.

Ihned zapomeňte také na kombinaci bělící látky s alkoholem, protože taková sloučenina vytvoří kyselinu chlorovodíkovou a chloroform, který vás spolehlivě uvede do bezvědomí a může být i smrtelný.

Kromě toho vám může kyselina chlorovodíková zanechat na pokožce bolavé popáleniny. Jizvy, které vám po nich zůstanou, vám budou pak vaše chemické experimentování připomínat až do konce života.

Držte se proto jedné rady – vždy čtěte etikety a neberte varování výrobců na lehkou váhu. Používejte speciální čistící prostředky a nikdy nemíchejte své vlastní „utrejchy“.

Témata: Lidé Úklid