Vyhodíme důchodce na ulici? Zvýšení penzí bude mít tvrdý dopad!

Stáří, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. srpna 2019 15:19 | Aktualizováno: 1. září 2019 11:56

Zvýšení průměrného důchodu o 900 korun a o tisícovku navíc pro seniory starší 85 let nebylo všemi seniory přivítáno s nadšením. Tisíce z nich totiž spadly do exekucí.

V loňském roce bylo 86 500 důchodů, včetně invalidních a vdovských a vdoveckých, s exekučními srážkami. V letošním roce číslo zvýšilo na 91 500. Důvodem zvýšení je, že v důsledku navýšení důchodů příjmy exekucí ohrožených důchodců překročily tzv. nezabavitelnou částku.

„V roce 2019 se z důvodu valorizace stalo nově zabavitelnými 5 012 důchodů,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Barbara Hanousek Eckhardová. Dá se očekávat, že v příštím roce se počet důchodců v exekuci ještě zvýší, protože vláda se už dohodla na další valorizaci.

Na konci letošního prvního čtvrtletí mělo exekuční srážku z důchodu 26 054 seniorů a 26 633 seniorek. Exekuci na důchod mělo i 21 707 invalidních důchodců a 14 430 invalidních důchodkyň. Exekutoři přes Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) strhávají mužům v exekuci v průměru 2698 korun měsíčně, ženám 2211 korun. Mohou jim sebrat až čtvrtinu pravidelného důchodu, jehož průměrná výše je nyní 13 377 korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) tvrdí, že situaci hodlá řešit. Přiznává však, že má svázané ruce. Ačkoliv ČSSZ provádí exekuční srážky, exekuce má na starosti ministerstvo spravedlnosti a rozhodují o nich soudy.

Právník Pavel Němec tvrdí, že by ČSSZ mohl celou řadu exekucí nechat zastavit kvůli neplatným rozhodčím doložkám z úvěrových smluv. Rozhodoval o tom Ústavní i Nejvyšší soud, který prohlásil rozhodčí doložky v úvěrových smlouvách za neplatné v květnu 2011.

Podle Němce by na základě údajů z exekučních případů mohla ČSSZ navrhnout soudu zastavení protiprávní exekuce. ČSSZ však informace o exekuci a rozhodčím položkám klientů neeviduje a úředníci by tedy museli ručně procházet „stovky tisíc spisů, možná milion“.

Ministryně poukazuje též na to, že tyto exekuční srážky se týkají těch důchodců, u kterých je možno sebrat určitou částku. U dalších cca 33 000 lidí nelze zahájit srážky z důchodu vzhledem k jeho nízké výši. Jsou na ně však stále vypsány exekuční příkazy.

Témata: důchodci Lidé