Bublanina. Recept na oblíbenou českou pochoutku

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

13. října 2023 18:35

Recept na klasickou českou bublaninu je relativně jednoduchý. Víte, jak upéct chutné dezertní a v Česku populární jídlo? My vám poradíme.

Ingredience:

2 hrnky hladké mouky
1 a 1/2 hrnku cukru
4 lžíce másla
2 vajíčka
1 hrnek mléka
1 lžička vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
Ovoce podle vlastního výběru (třešně, jahody, maliny, atd.)

Postup:

Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte dortovou formu (ideálně čtvercovou) tím, že ji vymažete máslem nebo vystelte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.

Přidejte do směsi rozpuštěné máslo, vajíčka a mléko. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek. Nalijte polovinu těsta do připravené dortové formy. Poté přidejte vrstvu ovoce (například třešně nebo jahody). Nakonec přikryjte zbytkem těsta.

Dejte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte bublaninu asi 35-45 minut, dokud nebude zlatě hnědá a upečená. Přesný čas závisí na vaší troubě.

Po upečení nechte bublaninu vychladnout, posypejte ji moučkovým cukrem a podávejte. Můžete si také upravit recept podle své chuti tím, že přidáte ořechy, skořici nebo citronovou kůru. Bublanina je výborná servírovaná s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Témata: recepty Vaření