Zklamání pro hudební fanoušky: Evropské ceny MTV jsou letos zrušeny!

Hudba

Autor: Libor Frýdl

21. října 2023 8:40

Slavnostní předávání hudebních cen MTV Europe Music Awards, které se mělo v listopadu konat v Paříži, bylo zrušeno. Oznámil to organizátor akce Paramount Global, který se odvolal na nestabilní situaci ve světě, zejména v souvislosti s probíhajícím konfliktem v Izraeli a v palestinském pásmu Gazy.

Organizátoři akci zrušili vzhledem k dramatickým událostem v Izraeli a v Gaze, které každoroční oslavu mainstreamové hudby změnily. "Když sledujeme vývoj událostí v Izraeli a Gaze, nezdá se, že by to byl čas na oslavy. Vzhledem k tomu, že už přišly o život tisíce lidí, je to čas smutku," uvádí se v prohlášení organizátorů .

Poukázali i na možné problémy, které by vzhledem k situaci mohli při cestování do Francie mít umělci, fanoušci a další aktéři akce, kteří se v dějišti konání galavečera obvykle scházejí ze všech koutů světa.

Kromě toho ve Francii, kde se předávání cen mělo konat, platí od minulého pátku nejvyšší stupeň výstrahy před teroristickými útoky. Jedná se o opatření přijatá po vraždě středoškolského učitele, kterou spáchal jeho bývalý, zřejmě zradikalizovaný student.

MTV Europe Music Awards, často označovány zkratkou EMA, jsou ročním hudebním udílením cen, které slaví nejvýznamnější hudební umělce a hudbu z celého světa. Tyto ceny mají svůj původ v USA, ale byly rychle adaptovány pro evropský trh a staly se jedním z klíčových ocenění v regionu.

První MTV Europe Music Awards se konaly v roce 1994 v Berlíně. Jednalo se o první velkou událost, která kombinovala hudební vystoupení s oceněním nejlepších hudebních umělců v Evropě. To byla také doba, kdy MTV získávala stále větší popularitu v evropských domácnostech.

Ocenění se okamžitě stala důležitým datem v kalendáři hudebního průmyslu. Od té doby se konala v různých evropských městech, což dává ceně globální charakter a umožňuje jí uvést do popředí hudební umělce z celého světa. EMA také představují skvělou příležitost pro umělce z různých kultur a žánrů, aby se setkali a spolupracovali na jednom pódiu.

MTV EMA se neomezují jen na evropské umělce. Ocenění jsou předávána umělcům z celého světa, což pomáhá šířit hudbu a umění mezi různými kulturami a kontinenty.

MTV EMA obsahují několik kategorií, stejně jako jejich americké protějšky, včetně nejlepšího umělce, nejlepšího nového umělce, nejlepšího videoklipu, nejlepšího živého vystoupení a dalších. Každá kategorie slouží k ocenění určitého aspektu hudby a vystupování.

Témata: MTV Hudba