Vítězem Eurovize je švýcarský nebinární zpěvák Nemo! Poprvé v historii došlo k vyloučení!

Nemo

Autor: Libor Frýdl

12. května 2024 1:10

Vítězem nejsledovanější pěvecké soutěže světa Eurovision Song Contest 2024 se stal švýcarský nebinární zpěvák Nemo se skladbou The Code, ve které míchá operní zpěv i rap. Pódium ve švédském městě Malmö ovládl 50 let poté, co se v soutěži proslavila dnes již legendární kapela ABBA.

Ačkoliv se soutěž profiluje jako politicky nezaujatá, letošní ročník provázela řada kontroverzních událostí. Zahájení finále provázel protest proti izraelské účasti na pozadí pokračujícího izraelského vojenského tažení v Pásmu Gazy. Podle švédské policie se demonstrace zúčastnilo 6000 až 8000 lidí, uvedla tamní média.

Protesty provázely i semifinálová kola, která proběhla v tomto týdnu. Nad arénou byla zavedena bezletová zóna, aby bylo zabráněno možnému útoku dronů, a další opatření byla zavedena na ochranu izraelské delegace. Reprezentantku Eden Golan eskortovali kromě policie také agenti bezpečnostní služby Šin bet poté, co obdržela výhružky smrtí na sociálních sítích.

Nemo - The Code

Video: YouTube

Lucembursko se do soutěže vrátilo po 31 letech, do finále se ale letos nedostalo Česko a v celé soutěži chybělo Rusko. Finále se pak nezúčastnilo ani Nizozemsko, o čemž bylo rozhodnuto jen několik hodin před zahájením finále.

Nizozemský zpěvák Joost Klein byl vyloučen organizátory soutěže. Rozhodli se tak v reakci na stížnost členky produkčního štábu, která obvinila zpěváka ze zastrašování. 

Evropská vysílací unie (EBU), která soutěž pořádá, uvedla na svém webu, že švédská policie incident vyšetřuje. Mělo k němu dojít po Kleinově vystoupení ve čtvrtečním semifinále. EBU dále zdůraznila, že není vhodné, aby zpěvák pokračoval v soutěži během probíhajícího právního procesu proti němu.

Joost Klein - Europapa

Video: YouTube

Švédská policie potvrdila, že prověřuje incident, který se měl odehrát v dějišti soutěže ve čtvrtek večer, a vyslýchala muže kvůli obviněním ze zastrašování, ale jeho jméno nezveřejnila. Podle informací ze stanice Sky News je Klein obviněn z verbálního vyhrožování produkčnímu štábu.

Nizozemský veřejnoprávní vysílatel Avrotros označil diskvalifikaci Kleina ze soutěže za nepřiměřenou a rozhodnutí organizátorů ho šokovalo, jak uvedl v e-mailu agentuře AFP.

Témata: Eurovize