V Karlových Varech začal 58. Mezinárodní filmový festival! Dorazil Viggo Mortensen i Geoffrey Rush

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. 26

Autor: Libor Frýdl

28. června 2024 17:49

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

Jako první se na červeném koberci objevili výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha a umělecký ředitel Karel Och. Prostor kolem červeného koberce byl zaplněn stovkami lidí už od 16:00, a kolem 16:30 bylo prostranství před hotelem Thermal zcela přeplněné. Další diváci sledovali příjezdy hvězd z ochozů nad řekou Teplá.

Na dnešním zahájení festivalu bude mít premiéru znělka s hercem a producentem Beniciem del Torem, který loni získal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. V budově Sparkasse začne výstava "Stars by Tono Stano", představující fotografie významných hostů festivalu od fotografa Tona Stana. Večer před hotelem Thermal vystoupí britská skupina Kosheen, jejichž koncert bude zdarma.

Festival nenavštěvují jen celebrity. Mezi hosty se pravidelně objevují i politici. Letos přijela například předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Festival představí přibližně dvě stě filmů z celého světa. V soutěžních sekcích Hlavní a Proxima a v nesoutěžní sekci Zvláštní uvedou organizátoři 32 filmů, z toho téměř polovinu debutů. Program je k dispozici na stránkách festivalu.

Na závěr festivalu převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary britský herec Clive Owen, držitel Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara. Cenu prezidenta za mimořádný přínos české kinematografii obdrží herec Ivan Trojan.

Dalším významným hostem bude německý herec, režisér a producent Daniel Brühl, který rovněž získá Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Mezi velmi očekávané hosty patří také ukrajinský režisér Oleh Sencov.

Festival přivítá také režiséra a producenta Stevena Soderbergha, který uvede své dva filmy "Kafka" a "Mr. Kneff" v sekci Touha stát se Indiánem: Kafka a film. V porotě hlavní soutěže zasedne oscarový herec Geoffrey Rush, jenž před dvěma lety získal na festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Viggo Mortensen