Milionová pokuta pro ČT! Může za ní Filip Renč!

Filip Renč.

Autor: stars24.cz, ČTK

12. dubna 2019 15:45 | Aktualizováno: 13. dubna 2019 3:09

Česká televize (ČT) musí zaplatit milion korun odškodného a k tomu zhruba 200.000 korun soudních nákladů brněnskému výrobci armádních svítilen či zaměřovačů Armypol.

A to kvůli tomu, že jméno firmy použila ve filmu Krutá nevěra režiséra Filipa Renče. Ten, aby zatraktivnil film, firmu ve scénáři přejmenoval a změnil jí i obor podnikání. Její jméno pak spojil s korupcí při armádních zakázkách. Nezjistil si přitom, že stejnojmenná firma skutečně existuje. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. ČT na dotaz ČTK uvedla, že vyčká na doručení rozsudku a pak se rozhodne o případném dovolání.

"Je to blbá shoda okolností. Ten název jsem vymyslel, aby to evokovalo armádu a třeba Omnipol. Šlo mi o zvuk toho jména, je náhoda, že z toho má televize problémy," řekl Renč serveru.

Milionové odškodné přiznal firmě už loni v květnu Městský soud v Praze. Televize se ale proti verdiktu odvolala. Vrchní soud v Praze jej však tuto středu potvrdil.

"Film byl prezentován jako příběh na základě skutečných událostí, filmová společnost i žalobce mají stejný předmět podnikání. Prvoinstanční soud tedy dospěl ke správnému závěru, že k neoprávněnému zásahu do pověsti žalobce došlo," konstatoval podle Aktuálně.cz předseda senátu Jiří Čurda.

"Česká televize vyčká doručení rozsudku a poté se rozhodne, zda se bude dovolávat či nikoliv," řekl ČTK mluvčí ČT Karolína Blinková.

Televize přestala snímek vysílat a nakonec ho upravila. Firmu přejmenovala a snímek předabovala. Podle mluvčí České televize bylo předěláno i několik scén, kde bylo velkým písmem vidět jméno firmy spolu s filmovým logem. K zaplacení pokuty se zatím nevyjádřila.

Témata: Česká televize Filip Renč