Český lev letos trhne rekord! Víme, kdo bude slavnostní večer moderovat!

Český lev

Autor: ČTK

1. prosince 2022 18:03

Členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) budou letos posuzovat při udílení cen Český lev rekordní počet 129 snímků i televizních děl. Jubilejní 30. ročník předávání cen se uskuteční 4. března 2023 v pražském Rudolfinu v přímém přenosu České televize.

Akademici začínají hlasovat o nominacích, které vyhlásí 16. ledna, právě dnes. V tiskové zprávě to za pořadatele uvedla Silvie Marková.

Přes 350 filmových profesionálů hodnotí letos 47 hraných celovečerních filmů. Z 32 letošních dokumentárních filmů vybrala předvýběrová komise sestavená ze členů akademie 15 snímků, o kterých budou akademici v prvním kole hlasovat. Akademici také posuzují 16 televizních děl uvedených jak na televizních obrazovkách, tak na internetu.

Českého lva si v březnu může odnést i některý z devíti animovaných filmů. O sošku usiluje také deset krátkých filmů, které komise složená z akademiků vybrala z 25 přihlášených filmů. Patnáctičlenné prezídium ČFTA pak oceňuje každoročně mimořádný přínos české kinematografii a může udělit i cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Slavnostním večerem udílení cen bude opět provázet režisér, herec a moderátor Jiří Havelka. Výběr úspěšných snímků české kinematografie nabízí ČFTA ke zhlédnutí na www.ceskylev.cz/cz/filmy-online.

Témata: Český lev