Hvězdy ve StarDance padají! O vítězi nerozhoduje tanec, ale covid!

StarDance Komentář

Autor: Lukáš Kňazovický, stars24.cz

4. prosince 2021 17:20 | Aktualizováno: 4. prosince 2021 22:00

Když hvězdy tančí. Tak zní oficiálně podtitul taneční soutěže StarDance. Ta má přitom poměrně jasná a přísná pravidla, která ale v minulosti nepočítala s covidovou krizí. Jak se nyní ukazuje, formát soutěže není na pandemický stav stavěný.

Šest párů je venku, čtyři zbývají. Taková je aktuální bilance StarDance po sedmi kolech, včetně dvou nevyřazovacích. Poměrně jednoduchá matematika ale ukazuje, že covid do celé soutěže zasahuje víc, než je zdrávo. Třetina vyřazených párů totiž vypadla zřejmě právě kvůli němu.

Pomineme-li taneční páry vyřazené na základě hlasování, pak soutěž opustila nad rámec i Simona Babčáková a Mirai Navrátil. Ten měl před vysíláním 8. dílu pozitivní výsledek na covid a kvůli karanténě se nemůže zúčastnit natáčení. Už podruhé, čili dle pravidel BBC vypadává.

V případě Babčákové zůstává jistá pachuť, neboť dodnes nebylo prozrazeno, co bylo důvodem jejího vyřazení. Nezúčastnila se dvou kol a i na ni platí stejná pravidla televize, která formát pořadu vlastní. Jestli byl za její absencí také covid sice není stoprocentně jisté, dle spekulací je to ale velmi pravděpodobné.

Nutno dodat, že hvězdy nejsou jedinými účastníky, kterými koronavirus zamíchal. Naopak, postihl prakticky každou složku pořadu. Diváků musí být v sále méně, na pozici moderátorů už také proběhla výměna, a stejně tak i v případě porotců došlo k dočasným změnám.

Samostatnou kapitolou jsou pak profesionální tanečníci, u kterých už se absence mění v pořádný zmatek. Celkem čtyři páry už doznaly změn a Andrea Sestini Hlaváčková dokonce odtančila 3 díly s jedním tanečníkem a 3 díly s jiným.

StarDance se tak mění v pořad, u něhož se čeká na výsledky hned dvakrát. Na konci, kdo vypadne, a na začátku, kdo se vlastně daného kola vůbec nezúčastní. A to není v pořádku.

Jistě je nasnadě zamyšlení, jestli se měl letošní ročník vůbec vysílat. Přišli jsme sice už i o loňský ročník, na druhou stranu se v průběhu roku stále více ukazovalo, že ani letos na podzim nebude situace nijak růžová. Naopak.

Celé věci pak mohl pomoci i zodpovědnější přístup jednotlivých účinkujících. Některé absence by eliminovalo očkování, které z většinou nepochopitelných důvodů část účastníků nepodstoupila. Tím by přitom chránili nejen sebe a své okolí, ale zároveň by vyslali poměrně jasný a pozitivní signál směrem k divákům. 

Jisté je, že v nějaké formě se současný ročník doklepe do konce. Někdo jej vyhraje a zařadí se po boku dalších deseti vítězů. Neméně jisté ale také je, že by televize měly zvážit další produkci podobných pořadů v průběhu silné pandemické vlny, přičemž zde nemluvíme jen o StarDance. Stačí se podívat například na nedávné slavíky a totální nezodpovědnost účastníků a diváků.  

Témata: komentář StarDance