Manželské etudy se vrací! Hana Třeštíková po své matce pokračuje v natáčení!

Helena Třeštíková

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. listopadu 2019 17:54

Režisérka Hana Třeštíková navazuje na časosběrný projekt své matky Heleny Třeštíkové Manželské etudy a mapuje manželské páry své generace. Její cyklus Manželské etudy - nová generace sleduje pět náhodně vybraných manželských párů a proměny jejich vztahů během sedmi let. První díl, příběh Mirky a Kuby, uvede Česká televize 27. listopadu. Uvedli to dnes tvůrci na tiskové konferenci.

Původní Manželské etudy natáčela Helena Třeštíková od roku 1980. Její dcera Hana na ni navazuje podobnou formou s novými tématy, například problémy s hypotékami nebo umělým početím. "Přišla jsem do České televize s tím, že nabízím generaci dětí Manželských etud, o své generaci a pohledem své generace. Jedná se o srovnání generace v 80. letech a dnes, v čem jsou rozdíly a co je stejné," uvedla Hana Třeštíková.

Autorka zdůraznila, že nejde o sociologický vzorec, ale náhodný výběr párů na matrice v Praze 1. Podotkla, že během natáčení se dva páry rozešly, v dalším případě se pár rozešel a znovu dal dohromady. "V osmdesátých letech se mladí brali kvůli ekonomickému tlaku, byla to šance na byt. Dnes to zkoušejí nanečisto, jsou váhavější a volí soužití na hromádce. A potkávají se nyní s dost odlišnými, avšak často fatálními problémy," řekla režisérka Helena Třeštíková.

Její dcera ve svém časosběrném dokumentu popisuje páry, které mají problémy s časem i prací a často i sami se sebou. V příběhu Ireny a Petra se Hana Třeštíková, zastupitelka a radní hlavního města Prahy pro oblast kultury, památkové péče, výstavnictví a cestovního ruchu (za sdružení Praha 7 sobě), nevyhýbá ani významu politiky u dnešní mladé generace.

"Časosběrná metoda, kterou jsem převzala z původní série, poodkryje při dnešním zrychleném stylu života mnohem víc, než by se mohlo zdát. Zdánlivě banální situace a zachycení všednodenního života se ve střižně proměňují v cennou výpověď doby o jedné generaci," uvedla Hana Třeštíková.

Původní Manželské etudy natáčela Helena Třeštíková od roku 1980. Tehdy si náhodně vybrala několik manželských párů, které sledovala od momentu jejich svatby po dobu šesti let. Cyklus byl poprvé odvysílán v televizi v roce 1987. Z této série, stejně jako z časosběrné metody, se stalo celoživotní zaměření Heleny Třeštíkové. Na přelomu století vznikly ještě Manželské etudy po 20 letech a později také Manželské etudy po 35 letech, které mapují původní manželské páry.

Témata: Helena Třeštíková