Televizní ceny Emmy letos nebudou! Ochromila je stávka scénáristů a herců

Emmy

Autor: Libor Frýdl

12. srpna 2023 13:45

Televizní ceny Emmy pro tento rok budou uděleny 15. ledna, což je téměř čtyři měsíce po původně plánovaném termínu. Tuto změnu oznámili organizátoři společně s vysílací firmou Fox, která je zodpovědná za přenos slavnostního večera. 

Tato rozhodnutí jsou zčásti motivována nadějí, že do nového termínu bude již vyřešena stávka hollywoodských herců a scenáristů, kteří kvůli sporům s filmovými studii nemohou účast na takových událostech plně realizovat.

Diskuze o posunu termínu předávání cen Emmy z 18. září na začátek následujícího roku začaly v amerických médiích koncem července. Dnes byl tento odklad oficiálně potvrzen a tím se vyhlašování nejlepších televizních pořadů a výkonů posunulo na střed americké "sezony ocenění". Udílení Zlatých glóbů je naplánováno na 7. ledna.

Poslední odložení cen Emmy se stalo v roce 2001 po teroristických útocích z 11. září v New Yorku a Washingtonu. Nyní je důvodem pro toto opatření stávka herců a scenáristů, což je situace, kterou Hollywood čelí poprvé od roku 1960.

Zástupci těchto pracovníků protestují proti finančnímu ohodnocení a obavám z dopadů umělé inteligence. Aktuálně neexistuje plánované setkání mezi zástupci herců a scenáristů a producentskými společnostmi, což znamená, že konec stávky zůstává nejasný po skoro měsíci "dvojité" stávky.

V důsledku stávky mají herci a scenáristé zakázáno propagovat své filmy a seriály, což je problematické nejen pro předávání cen Emmy. "Uvažovalo se o variantě, že přenos by se mohl konat i bez scenáristů. Avšak absence herců nakonec vedla k nutnosti odložení," komentuje letošní udílení cen Emmy The Hollywood Reporter.
 

Témata: Cena Emmy (Emmy Award)