Teorie velkého třesku: Představitelka Penny konec natáčení oplakala!

Teorie velkého třesku 6

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

14. května 2019 18:17

Americký sitkom o partě poněkud excentrických vědců Teorie velkého třesku, který znají i čeští diváci, se blíží do finále, poslední epizodu 12. série odvysílají v USA ve čtvrtek 17. května. Ovšem nebýt rozhodnutí Jima Parsonse, představitele fyzika Sheldona Coopera, který už nechtěl v natáčení za žádnou cenu pokračovat, nejspíš by se na obrazovkách ještě pár sezón objevoval. Diváci totiž o tenhle komediální seriál zájem rozhodně neztrácejí.

Představitelka Penny Kaley Cuoco (33) sdílela s fanoušky na Instagramu emotivní fotografii. Po natáčení závěrečných scén se rozplakala! Podpořila ji herečka Courteney Cox (54) alias Monica Gellerová, která prý měla stejné pocity ve chvíli, kdy končil po deseti letech seriál Přátelé.

Producenti Teorie chtěli ještě natočit 13. a 14. sérii, Jim Parsons v roli Sheldona ovšem odmítl - a je jasné, že bez něj by to prostě nešlo. A když odmítl i nabídku padesáti milionů dolarů za obě řady, bylo jasné, že seriál skončí. 

Představitelé hlavních rolí částce od pěti do devíti set tisíc dolarů za epizodu. To čeští dabéři postav na tom byli úplně jinak! Spočítali si, že jejich honorář činí za jeden díl asi čtyři stovky!

Natáčelo se 12 let!

Od září 2007, kdy se v éteru objevil premiérový díl, postavy prošly poměrně výrazným vývojem a některým kritikům trochu vadí třeba to, že Sheldon už je přeci jen schopný sociální interakce nebo že Raj ztratil svou ostýchavost před opačným pohlavím. A někdejší velký "sexuální loudil" Howard si nejen našel manželku, ale jako jediný z hlavních hrdinů se dočkal i potomků. Na druhou stranu asi neexistuje podobně dlouhověký seriál, ve kterém by od začátku až do konce bylo všechno stejné.

Základní premisa TBBT - jak se podle originálního názvu The Big Bang Theory mezi fanoušky seriál označuje - se ale nemění, ze střetu nadprůměrně inteligentních až geniálních vědců se světem obyčejných lidí vytěžili scenáristé bezpočet vtipných situací. A i když se nadmíru inteligentní, ale podle odborníků Aspergerovým syndromem trpící Sheldon třeba postupem času smířil s existencí sarkasmu a ironie, stále má často problémy obstát v kontaktu s obyčejnými lidmi.

Ty od samého počátku ztělesňuje hlavně půvabná Penny, poněkud prostoduchá neúspěšná herečka a servírka z Nebrasky, jejíž přistěhování se do sousedního bytu v prvním díle seriálu obrátilo život Sheldona Coopera i jeho spolubydlícího a kolegy fyzika Leonarda Hofstadtera vzhůru nohama. Penny (příjmení postavy zůstává i po 12 letech tajemstvím) ale není jedinou ženou, která vyvádí oba vědce z míry. Sheldona třeba často vykolejí jeho bigotní věřící matka z Texasu.

S matkou má problémy i Leonard, byť z jiného důvodu. Jako syn uznávané psycholožky byl od narození předmětem jejího vědeckého zkoumání, což ovlivnilo celý jeho život. Úplně normální vlastně není ani jediný ze čtveřice hlavních mužských hrdinů, kterými jsou kromě fyziků Sheldeona a Leonarda astrofyzik původem z Indie Rajesh Koothrappali a inženýr Howard Wolowitz. První z nich stále hledá tu pravou, zatímco druhý si vzal ženu, která se povahou až příliš podobá jeho dominantní matce.

Vztahy mezi muži a ženami (partnerku, neurobioložku Amy kupodivu našel i Sheldon, Leonard si po letech vzal Penny) tvoří významnou - a možná důležitější - část seriálu "civilizování" čtveřice mladých vědců. Ti zpočátku tráví veškerý volný čas hraním stolních a počítačových her, sledováním sci-fi filmů a seriálů nebo debatami o komiksových superhrdinech. V těch patří poslední slovo Sheldonovi, bezpochyby geniálnímu vědci, který ovšem na počátku téměř neumí fungovat v běžném světě.

Nezbytnou součástí Teorie velkého třesku je také věda, v seriálu se to jen hemží termíny z teoretické fyziky a Sheldon spolu s Amy mají v nejnovějších epizodách nakročeno k Nobelově ceně. Díky popularizaci oboru, který ovšem naprostá většina diváků příliš nechápe, se v sitkomu objevili například slavný kosmolog Stephen Hawking (na jehož smrt reagoval loni štáb s herci dojemným rozloučením) nebo Elon Musk, zakladatel kosmické společnosti SpaceX a automobilky Tesla.

Na českých obrazovkách se Teorie velkého třesku objevila zhruba rok a půl po USA v době, kdy už ji velká část seriálových nadšenců znala díky stahování z internetu. Kolem seriálu se dlouho předtím, než Sheldon s Leonardem promluvili hlasy Jakuba Wehrenberga a Aleše Hámy, vytvořila komunita amatérských překladatelů, kteří velmi rychle vytvářejí pro každou novou epizodu titulky. Prima, která seriál vysílá, se sice snaží držet tempo, i tak má ale zhruba tříměsíční zpoždění.

Témata: Teorie velkého třesku Kaley Cuoco