Česká tvorba objevila nové dno. Seriál Kameňák je ještě trapnější než filmy!

Seriál Kameňák

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. února 2019 23:31 | Aktualizováno: 23. února 2019 18:33

V pátek večer mohli diváci sledovat premiérový díl seriálu Kameňák, který vychází ze stejnojmenné filmové série. Zatímco herecké obsazení se proměnilo a zbylá část původního jádra dostala nové role, koncept vystavený na vtipech zůstal zachován. Je jen o třídu trapnější, než filmy samotné.

Česká filmová a seriálová tvorba je mírně schizofrenní. Zatímco kultovní série jako Slunce, seno jsou mezi diváky poměrně oblíbené, u kritiků se moc velké slávy nedočkaly. Něco podobného platí i u Kameňáku, a zejména od doby, co se na jeho tvorbě přestal podílet Zdeněk Troška.

Od natočení prvního dílu filmu uplynul nějaký ten rok a zatímco televize jej i následující pokračování reprízují do úmoru, hodnocení bývají obecně tristní. Seriál Kameňák ale dokázal prakticky nemožné, klesl totiž ještě hlouběji. 

Postavit film či seriál na lidových vtipech není apriori špatný nápad, jeho pojetí je ale vtipné a zábavné pouze s přivřenýma očima. A hlavním tahákem tak zůstávají aspoň průměrné postavy, paradoxně ztvárněné dobrými a známými herci.

U seriálu, který v pátek večer proběhl televizními obrazovkami, je situace obdobná. Herci, kteří vydrželi, sice dostali nové role, prakticky vzato se ale snaží ztvárnit staré známé postavy stejně, jako před lety na filmovém plátně. To se jim místy daří a především výkon Václava Vydry zůstává neměnný, zároveň je ale jediný, na který se dá dívat.

Vtipy v jeho pojetí působí nenuceně a občas i zábavně. Na rozdíl od nových obyvatel Kameňákova, kteří se zřejmě snaží vykreslit ty nejtrapnější charaktery, s jakými se česká seriálová tvorba setkala.

Kameňák se nebere vážně, nelze jej ale brát ani jako satiru nebo recesi. Na to je nudný a zpočátku velmi nezáživný. Později se sice přidá nějaký ten náznak děje, v tu chvíli už je ale divák odrazen až přehnaně absurdním chováním místních policistů a blondýn.

Zhlédnout celý díl do konce tak vyžaduje dávku sebezapření a uvědomění si, že na jiných kanálech není situace o moc lepší. Televize jsou v útlumu a divák se základní programovou nabídkou nemá v poslední době moc z čeho vybírat. 

Pomineme-li absurdní a trapné postavy, nemá seriál kromě ohraných vtipů co nabídnout. A když během prvních deseti minut zazní pětkrát vtip o Chucku Norrisovi, je načase se ptát, jestli už scénáristům došly nápady, nebo zkouší, co vše český divák vydrží. 

Je pravděpodobné, že se i další díly ponesou v duchu amerických "knock-knock joků", stejně jako lze očekávat, že z koláče pátečního televizního vysílání si seriál ukousne poměrně velké sousto, po kvalitativní stránce ale nelze hovořit o povedeném díle.

Zábava je a vždy byla subjektivním pojmem a jistě se najdou tací, kteří se u nenásilných vtipů pobaví, celý koncept díla, do něhož jsou zasazeny, ale působí tragičtěji než v případě filmů. A ani ty nebyly kdovíjakým klenotem.

Hodnocení: 25 %

KomedieČesko, 2019, 7 h 21 min

Režie: Ján Novák, Jiří Diarmaid NovákScénář: Jaroslav Sauer, Kateřina Husáková, Ján NovákKamera: Antonín ChundelaHudba: Jaromír HelešicHrají: Václav Vydra nejml., Pavel Kikinčuk, Martin Dejdar, Alice Bendová, Michal Novotný, Oldřich Navrátil, Veronika Žilková, Zuzana Slavíková, Jana Paulová, Hana Čížková, Jiří Krampol, Václav Upír Krejčí, Pavlína Mourková, Leoš Noha, Bára Fišerová, Lucia Molnárová, Jan Adámek, Jan Mrázek, Ladislav Županič, Petr Vondráček, Miluše Bittner...

Témata: recenze seriál Kameňák