Seriál M*A*S*H slaví 50 let! Proč ho autor původní předlohy neměl rád?

Wayne Rogers známý v seriálu M*A*S*H* jako Trapper John.

Autor: ČTK

20. září 2022 21:38

Americký seriál MASH se nerodil snadno a zpočátku to nevypadalo, že na obrazovkách vydrží delší dobu. Nakonec ale příběhy lékařů z korejské války, které se v éteru poprvé objevily 17. září 1972, získaly nejen v Americe obrovskou popularitu. Vysílání posledního dílu, kterým seriál po 11 sezonách vyvrcholil, si pak únoru 1983 nenechalo ve Spojených státech ujít rekordních 125 milionů diváků.

Začátkem 70. let, kdy seriál vznikl, se Američané potýkali s vleklým konfliktem v jihovýchodní Asii. Ale popularita seriálu MASH neklesla ani dlouho poté, co se americká armáda v létě 1973 z Vietnamu stáhla. Velký zásluhy na tom měl i herec Alan Alda, který ztvárnil kapitána Benjamina "Hawkeyeho" Pierce, stal se tahounem seriálu a později se na něm podílel i autorsky.

Právě Alda se i jako režisér několika dílů výrazně zasloužil o to, že se MASH - zpočátku víceméně klasický sitcom - během let věnoval stále častěji i vážnějším tématům. V některých dílech se tak řešily i věci, které moc k smíchu nebyly: například osudy údajných zbabělců, vztah amerických vojáků k obyčejným Korejcům nebo politická situace. Aldův "Hawkeye" byl vždy připraven postavit se vojenské mašinérii a i za cenu vlastních potíží zesměšňovat třeba nesmyslnou armádní byrokracii.

Nejvýraznější postava seriálu, která se jako jediná objevila ve všech 251 dílech, přitom rozhodně nebyla žádný svatoušek. Byl to frajírek, který proháněl kdejakou sukni, pil víc, než je zdrávo, a myslel si o sobě, že všemu rozumí. Právě kontrast mezi svobodomyslným nadaným chirurgem a jeho šosáckým protipólem majorem Frankem Burnsem byl častým zdrojem humoru.

Autor částečně autobiografického románu z roku 1968, podle něhož seriál vznikl, lékař Richard Hornberger, ale s Aldovým podáním spokojen nebyl. Hawkeye totiž nebyl žádný sukničkář. Byl to spíš plachý chlapík. Hornberger přitom v Koreji sloužil v jedné z mobilních vojenských chirurgických nemocnic (Mobile Army Surgical Hospital, odtud MASH). Ty vznikly po druhé světové válce a díky své blízkosti frontě a tedy časné pomoci zraněným zachránily v Koreji i později tisíce životů.

Podle Hornbergerova románu, který vydal pod pseudonymem Richard Hooker po 12 letech psaní a dlouhém hledání vydavatele, vznikl již v roce 1970 film. Syrový snímek Roberta Altmana, oceněný Oscarem za scénář, měl spisovatel mnohem raději než seriál. Autor ale nepsal původně protiválečný román, a na obou přepisech proto autorovi, přesvědčenému republikánovi, vadilo protiválečné vyznění.

Právě poukazovaní na krutosti války i nesmyslné předpisy ale patří k hlavním devizám seriálu, díky nim ani půl století diváky nenudí. Když se přitom v létě 1972 objevil na obrazovkách pilotní díl, nebyl to žádný hit a časopis Time jej označil za zklamání roku. Tvůrci ale dostali od studia další šanci. Hůř zato dopadla pokračování ze začátku 80. let.

Původní MASH je zato velmi populární, a to i mezi diváky v ČR, a patří mezi osvědčené výplně televizního programu. Čeští diváci se ale s jeho hrdiny mohli seznámit až v první polovině 90. let, kdy letitý seriál koupila "za hubičku" tehdy začínající Nova.

Témata: Seriál M*A*S*H