Božena: Václav Nebeský se objevil na scéně a bylo dusno!

Anna Kameníková v minisérii Božena.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. ledna 2021 8:38

Včera pokračovala na televizních obrazovkách minisérie Božena a na scéně se objevil milenec slavné spisovatelky. Kdo byl Václav Nebeský? A čím slavnou spisovatelku vlastně zaujal?

Česká televize v neděli odvysílala druhou část čtyřdílné série Božena o slavné spisovatelce a mnozí lidé už upozorňují na velké množství intimních scén. K těm s jejím mužem se ve včerejší epizodě přidala ještě mimomanželská aféra.

Němcová totiž udržovala vztah také s Václavem Bolemírem Nebeským, který je v životopise označován za jejího intimního přítele. Dohromady je dali společné zájmy, on byl totiž básníkem, literárním historikem, publicistou a překladatelem.

Televizní minisérie v druhém díle ukázala, jak nešťastně jejich vztah skončil. Nebeský se nakonec dvakrát oženil, s první manželkou Elisabetou měl syna Václava. Jeho stejnojmenný vnuk později patřil k prvním českým historikům moderního umění.

Navzdory tomu, že sexuální scény u někoho vzbuzují pohoršení, příbuzní spisovatelky filmařům rozumí. „Uvědomuji si, že k současné filmové tvorbě intimní scény patří a pokud se vhodně doplňují, dokreslují děj a jsou natočeny vkusně, pak mě nepohoršují,“ řekla v rozhovoru pro EuroZprávy.cz praprapravnučka.

Témata: seriál Božena