První Emmy pro Česko! Uspěl seriál #martyisdead!

Záběr ze seriálu #martyisdead.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

23. listopadu 2020 18:40

Český internetový seriál #martyisdead získal mezinárodní cenu Emmy v kategorii krátkých seriálů a stal se tak prvním českým seriálem, který tuto televizní cenu dostal. Galavečer s předáváním cen se letos kvůli pandemii covidu-19 uskutečnil on-line. Mezinárodní ceny Emmy se udílejí v 11 kategoriích.

Čeští diváci mohli udílení těchto cen sledovat mimo jiné ve vysílání internetové televize Mall.tv, která je spolu se společností Bionaut a sdružením cz.nic spolutvůrcem oceněného českého seriálu. Cenu převzali během on-line přenosu producenti Milan Kuchynka a Vratislav Šlajer. Spoluproducentem je i Jakub Koštál.

Osmidílný internetový thriller #martyisdead zachycuje odvrácenou stranu sociálních sítí a jejich fatální zásah do života dosud bezproblémového patnáctiletého Martina přezdívaného Marty. Natočil ho režisér Pavel Soukup podle scénáře Jaroslava T. Mišky a Jana Stehlíka. Hlavní roli ztvárnil Jakub Nemčok, dále v něm hrají Petra Bučková, Jan Grundman, Sára Korbelová, Matěj Havelka nebo Andrej Polák.

Ceny Emmy bývají označovány jako "televizní Oscaři" a udílejí se během roku na několika různých ceremoniálech. K nejsledovanějším patří ceny za televizní seriály vysílané v USA v hlavním vysílacím čase (Primetime Emmy Awards), které uděluje americká televizní akademie ATAS. Ty byly letos rozdány už v září, kdy se konal jejich 72. ročník a držitelé za ně rovněž děkovali přes internet z gaučů svých bytů.

Na dnešním ceremoniálu se rozdávaly mezinárodní ceny Emmy (International Emmy Awards), které uděluje mezinárodní televizní akademie IATAS, americká organizace sídlící v New Yorku. Tyto ceny jsou určeny televizním dílům neamerické produkce a poprvé byly uděleny v listopadu 1973.

Témata: martyisdead Cena Emmy (Emmy Award) seriály