RECENZE: Nestojí snad Tři zlaté dukáty spíš za zlámanou grešli?

Tři zlaté dukáty

Autor: Jan Hrabě

25. prosince 2023 21:35

Česká televize i na Boží hod uvedla novou vánoční pohádku. Ve Třech zlatých dukátech mají prsty zejména sousední Slováci. Do premiérového filmu dali spoustu úsilí, klasika pro svátky i v následujících letech se z něj ale nejspíš nestane. 

Zakletá Julie má jen tři zlaté dukáty na to, aby se mohla vrátit zpátky mezi lidi. Může tak učinit jen jednou za sto let. V nové pohádce se potkává s obyčejným venkovským pastýřem ovcí Jurajem, který je díky místnímu učiteli vzdělaný, přičemž touží po cestě do daleka.

Když se Jurajovi zatoulá jedna z oveček k ruinám starého hradu, zjeví se před ním právě krásná Julie, která se považuje za majitelku místního velkého panství i se zámkem. Nesmí však prozradit, že je navěky zakletá. Juraj představuje její poslední šanci na vysvobození, přičemž sám netuší, jaké problémy ho kvůli ní čekají. 

Tolik o zápletce, přičemž je jasné, že nakonec všechno dobře skončí. Platí to i pro pohádku, kde jinak hrají prim slovenští herci. Přizváni na natáčení však byli i jejich čeští kolegové, například Jitka Čvančarová a Michal Isteník.

Pojí se s tím jedna z věcí, kterou mohou česko-slovenské koprodukční pohádce vytýkat zejména starší lidé. Dabing na ně zřejmě nebude působit úplně přirozeně, ačkoliv pro děti jde na druhou stranu o nutnost.

Staromilcům nejspíš nebude po chuti ani další aspekt Tří zlatých dukátů, jímž je jistá modernost. V pohádce figuruje elektřina, nechybí ani zmínka o parním stroji. A především se Juraj učí anglicky, protože touží po cestě za velkou louži do Ameriky. 

Tři zlaté dukáty pojí se štědrovečerním Klíčem svatého Petra fakt, že jde o velké výpravné pohádky. A s velkou pravděpodobností je potká i stejný osud do budoucna. O nové vánoční klasiky ani v jednom případě s největší pravděpodobností nepůjde.

Hodnocení: 50 %

Tři zlaté dukáty

Hrají: Katarína Krajčovičová, Ladislav Bédi, Lesana Krausková, Marián Labuda ml., Zuzana Norisová, Peter Kadlečík, Juraj Hrčka, Michal Isteník, Jitka Čvančarová, Jozef Vajda, Ondrej Kovaľ, Jana Hubinská

Režie: Mariana Čengel Solčanská

Scénář: Zuzana Líšková, Mariana Čengel Solčanská

Slovensko / Česko, 2023, 84 min

Témata: Tři zlaté dukáty (pohádka) Pohádky Česká televize