MFF KV 2024: Do Varů dorazí Aragorn či oscarový režisér! Kdo vystoupí na úvod festivalu?

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Autor: Jan Hrabě

19. června 2024 13:06

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ve středu představil čtyři hvězdy letošního 58. ročníku přehlídky. Herci Viggo Mortensen, Daniel Brühl a Clive Owen převezmou Cenu prezidenta festivalu, dorazí také režisér Steven Soderbergh. 

Mortensen, kterého proslavila zejména role Aragorna v epické sáze Petera Jacksona Pán prstenů, tedy v jednom z nejúspěšnějších projektů světové filmové historie, převezme cenu na slavnostním zahájení a zároveň uvede film Až na konec světa, který napsal a režíroval. Na kontě má také několik nominací na Oscara.

Nominaci na nejprestižnější filmovou cenu obdržel i Clive Owen, držitel Zlatého globu či ceny BAFTA. Britský herec obdrží ocenění na slavnostním zakončení akce, zároveň bude uveden oceňovaný snímek Na dotek, od jehož vzniku uběhlo právě 20 let.

Dalším významným hostem 58. ročníku festivalu bude herec, režisér, producent a několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl, který převezme Cenu prezidenta. V rámci programu filmové přehlídky poběží film Soused. 

Do Karlových Varů dorazí také Oscarem oceněný režisér a producent Steven Soderbergh, který mimo jiné uvede film Kafka z roku 1991. Natočil ho v Praze s Jeremy Ironsem v titulní roli. Jde o mysteriózní drama rafinovaně kombinující skutečný život hlavního hrdiny s fikcí, ovšem bez absolutní jistoty, zda jde o skutečné události či plod spisovatelovy představivosti. Třicet let po vzniku filmu se režisér rozhodl původní verzi přetvořit v zcela nový snímek. 

Organizátoři zároveň oznámili, že na koncertě v rámci slavnostního zahájení 58. MFF Karlovy Vary vystoupí 28. června před hotelem Thermal populární britská skupina Kosheen. Koncert bude pro veřejnost zdarma.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Viggo Mortensen Karlovy Vary