Finále Eurovize vyhrálo Nizozemsko! Česko u lidí propadlo!

Duncan Laurence (Foto: Andres Putting)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. května 2019 21:00 | Aktualizováno: 19. května 2019 1:32

V sobotu večer se konalo finále nejslavnější soutěže na světě Eurovision Song Contest. Nejsledovanější a největší nesportovní událost si každoročně nenechaly ujít stovky milionů lidí, a podobný počet i dnes sledoval 26 zemí, které se ve Velkém finále poperaly o první místo. Mezi nimi nechyběl ani český zástupce, skupina Lake Malawi, která měla podle bookmakerů šanci zopakovat loňský historický úspěch Mikolase Josefa. Nakonec se tak ale nestalo. Vítěznou zemí se nakonec stalo Nizozemsko.

01:32 - Vážení čtenáři. Náš živý přenos z letošního ročníku Eurovision Song Contest končí. Děkujeme za přízeň a blahopřejeme vítěznému Nizozemsku. 

01:30 - Na prvním místě skončilo Nizozemsko, druhá se umístila Itálie, třetí příčku obsadilo Rusko. Kompletní žebříček zde:

01:05 - Vítězem Eurovision Song Contest 2019 se stává nizozemský zpěvák Duncan Laurence s písní Arcade. Finále bylo napínavé do poslední chvíle, ale nyní už je rozhodnuto. Příští rok se soutěž bude konat v Amsterdamu.

00:58 - U diváků z celého světa Česko ale totálně propadlo. Získalo skoro nejmenší počet bodů, a to sedm. Celkově se tak umístilo na 11. místě a loňský úspěch Mikolase Josefa nezopakuje. Přesto dostalo od porot čtyřikrát nejvyšší počet bodů.

00:48 - Hlasy odborné poroty z celého světa byly rozdány. Švédsko je první, Severní Makedonie druhá, třetí Nizozemí. Česko se umístilo na neuvěřitelném 7. místě! Teď přichází na řadu hlasy diváků. Mohou vše změnit!

00:12 - Začíná udílení bodů. Živě sledujte zde:

00:07 - Hlasování bylo ukončeno. Za chvíli začne sčítání výsledků.

23:57 - Madonna na scéně! 

23:46 - Před Madonnou ještě vystoupila zpěvačka Netta. Loňská vítězka Eurovize představila svou novou píseň Nana Banana.

22:38 - Nejslavnější popová zpěvačka na světě vystoupí na Eurovizi už za malou chvíli. Madonna v krátkém rozhovoru ocenila všechny zpěváky. "Všichni jste vítězové," řekla jim.

23:29 - Hlasování se blíží ke svému konci. Za nedlouho by mělo začít očekávané vystoupení Madonny. Poté začne samotné sčítání hlasů.

23:18 - Izrael si připravila v mezičasu při hlasování netradiční program. Na pódium zavítalo několik předchozí výherců, kteří navzájem zpívají písně jiných vítězů. Conchita vystoupila s písní Heroes, naopak její interpret Måns Zelmerlöw zazpíval zcela song Eleni Foureira. Objevila se také například legendární vítězka, Ukrajinka Verka Serduchka 

23:10 - Hlasování začalo! Návod jak hlasovat je k nahlédnutí na stránkách České televize. Hlasovat lze také skrze mobilní aplikaci. Následovat bude doprovodný program, v němž hraje prim zejména velmi očekávané vystoupení Madonny.

23:09 - Posledním finalistou je zástupce Španělska Miki. Píseň La Venda je sice u diváků oblíbená, mezi ty nejlepší asi patřit ale nebude.

23:06 - Australanka Kate Miller-Heidke zaujala nejen netradičním hlasovým projevem, ale i fyzicky náročným vystoupením. Pokud by však s písní Zero Gravity vyhrála, soutěž by se musela konat v jiné zemi, než v Austrálii.

23:00 - Švýcar Luca Hänni má ambice vyhrát. S písní She Got Me by se mu to podle bookmakerů mohlo podařit.

22:54 - Srbsko zastupuje zpěvačka Nevena Božović s úžasným podmanivým hlasem. Rocková balada Kruna působí v jejím podání nenuceně, vzhledem k tomu, že zpívá v rodném jazyce, je ale pro mnoho diváků záhadou, o čem je.  

22:50 - Dalším reprezentantem, který se divákům poprvé představil ve finále, je italský zpěvák Mahmood. Píseň Soldi připomínající východní hity spíše odrecitoval než odzpíval, přesto i on sklízí u diváků úspěch.

22:46 - Francouzský zpěvák Bilal Hassani sice vypadá jako zpěvačka, opravdu je to ale mužský zástupce, jehož vzorem je například rakouský vítěz Conchita Wurst. Na pódiu vystoupil s netradiční tanečnicí a nepříliš výraznou písní Roi.

22:42 - S písní Truth překvapil také zástupce Ázerbajdžánu. Chingiz si Tel Aviv získal nejen svým hlasovým rozsahem, ale i netradičními doprovodnými efekty.

22:39 - Bělorusko poslalo do boje silného soupeře. Píseň zpěvačky Zeny s názvem Like It je rychlá, svižná, melodická a patří k těm lepším, které se v letošním Velkém finále objevily.

22:35 - Úžasné světelné efekty doprovázely vystoupení estonského zpěváka Victora Crona. K melodické popové písni Storm si ani nic jiného než temné mraky a blesky představit nelze. 

22:31 - Islandský reprezentant Hatari se netradičně rozhodl pro tvrdší píseň. Hluboké tóny a temná atmosféra písně Hatrið mun sigra je sice na Eurovizi výjimečná, ale například finští Lordi v roce 2006 ukázali, že to fungovat může.

22:23 - Poprvé vidíme také britského zpěváka. Michael Rice reprezentuje zemi s písní Bigger Than Us, namísto efektů a tanečníků sází pouze na své hlasové schopnosti. Ty sice dává okázale najevo, na vítězství to ale zřejmě stačit nebude.

22:18 - Norský zástupce KEiiNO patří mezi favority, alespoň u fanoušků. Rychlá melodická píseň Spirit in the Sky má náboj a je to jedna z těch písní, kterou posluchač nějakou dobu nedostane z hlavy.

22:14 - Poprvé vidíme na pódiu izraelského zástupce. Zpěvák Kobi Marimi se jako obhájce loňského vítězství nemusel účastnit semifinále. Pokud by s písní Home vyhrál, stala by se Izrael jednou z mála zemí, která soutěž vyhrála dvakrát po sobě. Jednou se jí to už povedlo, a to v letech 1978 a 1979. Ve druhém zmíněném roce se ale soutěž konala jinde, Izrael z důvodu finanční náročnosti nebyl schopný uspořádat ve své zemi soutěž dvakrát po sobě.

22:10 - Bývá zvykem, že zemi většinou zastupuje nový nadějný umělec, který se dokázal probojovat v žebříčcích hitparád až na vrchol, nebo vyhrát některou z domácích pěveckých soutěží. Řecká zpěvačka Katerine Duska je ale pro většinu Řeků prakticky neznámou tváří. I přesto má šanci s písní Better Love skončit hodně vysoko.

22:06 - Pro mnoho bookmakerů je prakticky nepředstavitelné, že by další vystupující nezvítězil. Nizozemec Duncan Laurence má údajně výhru v kapse. Zajímavostí je, že nikdy neprozradil, o kom zpívá smutnou píseň Arcade.

22:02 - Kyperská zpěvačka Tamta je s písní Replay jednou z favoritek na TOP 10. Na výhru její rychlejší popová píseň zřejmě ale stačit nebude.

21:59 - Slovinské duo Zala Kralj & Gašper Šantl se pokusí vyhrát s písní Sebi. Melodická pomalejší píseň sice podle fanoušků nepatří k nejhorším, ničím ale nevyniká oproti ostatním.

21:54 - Švédský zástupce John Lundvik je jedním z favoritů na vítězství. Pokud by s písní Too Late for Love zvítězil, přinesl by své zemi sedmé vítězství v soutěži. Švédsko je jednou z nejvěrnějších zemí a zúčastnilo se celkem 59 ročníků. Do finále se nedostalo pouze jednou.

21:48 - Severní Makedonii reprezentuje Tamara Todevska s písní Proud. Není bez zajímavosti, že z rodiny je už druhá, kdo se podíval na Eurovizi. V roce 2014 zemi zastupovala její sestra.

21:42 - Po dlouhé době se do finále opět dostalo San Marino. Zpěvák Serhat, který je mimo jiné i zubařem, píseň Say Na Na Na údajně napsal během pár minut. Píseň ze všeho nejvíc připomíná popové hity 90. let.

21:39 - Zpěvačka Leonora reprezentuje s písní Love Is Forever Dánsko. Po deseti letech se země dočkala zástupce, který nezpívá pouze v angličtině, ale kombinuje ji s dánštinou. 

21:33 - Ruský zástupce Sergey Lazarev nereprezentuje svou zemi na Eurovizi poprvé. V roce 2016 mu s písní You Are The Only One uteklo vítězství jen těsně. Letos má však neuvěřitelně talentovaný zpěvák šance menší.

21:29 - Češi sklidili ohromný potlesk. Po nich na pódium nastoupilo německé duo S!sters s písní Sister. Charismatické zpěvačky vidíme poprvé, semifinálových kol se neúčastnily. Navzdory názvu sice nejsou sestry, působí ale sebevědomě a ostříleně. Jejich naděje na výhru s mírně ukřičenou pomalejší popovkou však nejsou vysoké, naopak.

21:25 - Třetím v pořadí je český zástupce, kapela Lake Malawi! Podle světových médií má naději na úspěch a dokonce i na výhru! Držíme palce!

21:20 - Zástupkyně Albánie Jonida Maliqi je s písní Ktheju Tokës podle bookmakerů jednou z favoritek. Píseň vypráví příběh migrace Afghánců a svým stylem i poselstvím připomíná píseň 1944, s níž vyhrála před dvěma lety ukrajinská zpěvačka Jamala.

21:17 - První soutěžící je Michela Pace, která s písní Chameleon reprezentuje Maltu. Zpěvačka se stala první vítězkou maltské soutěže X Factor a Chameleon je čistá popová píseň s místy tvrdšími prvky. 

21:14 - Podívejme se na několik zajímavostí o soutěži. Vysílá se od roku 1956 a navzdory názvu není umístění země v Evropě závazné. Proto se může účastnit například Austrálie nebo asijské země. Soutěž tradičně pořádá vítěz předchozího ročníku a vítěze vybírá porota i sami diváci. Ti ale nemohou hlasovat pro zástupce své země. Česko se zúčastnilo soutěže v letech 2007, 2008, 2009, 2015, 2016, 2017, 2018 a 2019. Doposud se nám podařilo do Velkého finále postoupit pouze třikrát, v letech 2016, 2018 a 2019. 

21:09 - Na pódium postupně přicházejí jednotliví soutěžící. Těch je ve finále celkem 26, z nichž 20 vybrali diváci a porota při hlasování v semifinálových kolech. Dalších 5 tvoří takzvaná Velká pětka: Francie, Německo, Španělsko, Spojené království a Itálie. Jde o země, které soutěž zjednodušeně řečeno finančně zaštiťují. Posledním finalistou, který se nemusí účastnit semifinálových kol a postupuje automaticky, je země, která vyhrála předchozí ročník.

21:05 - Je potvrzeno, že letošního Velkého finále se zúčastní řada známých tváří. Uvidíme několik nejslavnějších vítězů předchozích ročníků a je potvrzeno, že na pódiu vystoupí i Madonna!

21:00 - Vážení čtenáři. Vítáme vás u živého přenosu Velkého finále letošního ročníku nejpopulárnější pěvecké soutěže na světě Eurovision Song Contest. Po sérii dvou semifinálových kol i letos míříme do izraelského Tel Avivu, kde budeme držet palce českým zástupcům.

Témata: Eurovize Lake Malawi Duncan Laurence