Jako za totality, spustil kandidát na prezidenta. A ozval se i Tomáš Ortel

Kapela Ortel, akusticky v Praze (Excalibur)

Autor: stars24.cz

29. listopadu 2017 16:15

Kauza kolem Českého slavíka a skupiny Ortel dál budí velké vášně. Kontroverzní kapela si z ankety odnesla druhé místo, frontman Tomáš Ortel se pak mezi zpěváky umístit na bronzové pozici. Jak ale pořadatel ankety nakonec oznámil, kvůli údajnému porušení pravidel ze stran hlasujících byl skupině i zpěvákovi započítán stejný počet bodů, který získali v loňském roce, kdy podobné porušení pravidel nezjistil. K dění se teď vyjádřil i sám Ortel.

Poprask vyvolalo rozhodnutí nejen mezi fanoušky Ortelu, ale i mezi některými osobnostmi českého šoubyznysu. 

„I když jako skladateli se mi příliš hudba skupiny Ortel nelíbí, tak si myslím, že by ankety měly být vyhlašovány podle výsledků a ne podle ideologických měřítek. Je to jako v minulém režimu. V. Vávra nesměl dostat Zlatého slavíka, kvůli dlouhým vlasům. Podle hlasování vyhrál,“ reagoval na kauzu kolem letošních Slavíků  skladatel, producent, hudební vydavatel a prezidentský kandidát Petr Hannig.

Narážel tak na fakt, že  v roce 1981 zvítězil v anketě Zlatý slavík zpívající bubeník Vítězslav Vávra. Se svou image a dlouhými vlasy ale byl jako vzor pro mladou generaci naprosto nepřijatelný a tak první místo nakonec získal Karel Gott. Vávra, se kterým Hannig spolupracoval, získal „jen“ bronz.

Skupiny se zastala také například skupina Kabát, která žádá po organizátorech ankety Český slavík vysvětlení kvůli odebrání některých hlasů Ortelu. Kapela Kabát uvedla, že je tímto sdělením „přinejmenším překvapena" a že o tom až do neděle nevěděla.

„S nepředstíranou radostí jsme včera (v sobotu) večer převzali ceny za první místo v kategorii Skupina roku, a teď se nemůžeme zbavit dojmu, že jsme se stali součástí hry, kterou nechceme hrát," uvedla skupina.

Frontman kontroverzní plzeňské kapely mezitím poděkoval všem příznivcům. „Děkujeme dodatečně všem, kdo zaslal hlas (i když neuznaný) do ankety Český Slavík - veškerá snaha o umlčení a dehonestaci kapely Ortel a posléze mé osoby jen utvrzuje o správnosti naší cesty...Až dav bude z nás!!!“ napsal na sociálních sítí Tomáš Ortel.

Témata: Český slavík skupina Ortel Tomáš Ortel