Bohemian Rhapsody: 10 věcí, které jste nevěděli o legendární klasice od Queen

Queen.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

23. dubna 2019 14:53

Znáte každý tón legendární skladby Bohemian Rhapsody od kapely Queen? Možná ale neznáte veškeré okolnosti jejího vzniku. Novináři jednoho britského serveru sepsali list 10 faktů, které jste o Bohemian Rhapsody nevěděli. Co se v něm objevilo?

Se soupisem 10 zajímavých faktů o legendární skladbě Bohemian Rhapsody od britské rockové kapely Queen přišel server RadioX. Zatímco některé informace pro čtenáře možná tak překvapivé nejsou, jiné mohou zaskočit i fanoušky kapely, jejímž frontmanem byl Freddie Mercury.

Právě on je hlavním autorem skladby, která se ale fakticky skládá ze tří písní. Sám Mercury totiž později přiznal, že původně vznikly tři písně, které se nakonec rozhodl spojit do jediné epické skladby. Kupříkladu otevírací sekce hraná na piano se podle jednoho z přátel zpěváka jmenovala The Cowboy Song (Píseň kovboje).

Zajímavý je i fakt, že ačkoliv populární videoklip s hlavami všech čtyř členů Queen se natáčel pouhé čtyři hodiny, jen prostřední operní část Bohemian Rhapsody se ve studiu nahrávala tři týdny, protože vyžadovala velké množství přehrávek k dokončení.

Rádia skladbu odmítala hrát do té doby, než se do ni fanaticky zbláznil diskžokej Kenny Everett. Důvodem byla její stopáž 5 minut a 55 sekund. Na albu A Night At The Opera se přitom objevila ještě o dvě minuty 26 sekund delší píseň s názvem The Prophet‘s Song.

Vraťme se ještě k procesu skládání písně. Freddie Mercury s odstupem času uvedl, že text Bohemian Rhapsody je jen „náhodný rýmovaný nesmysl“. To sedí především na prostřední operní sekci, kde zazní například slovo „Bismillah“. To ale popravdě nesmyslné není, v arabštině to znamená „ve jménu Boha“.

Poslední dvě fakta, která si RadioX připravilo, jsou čistě informačního charakteru, to jim však neubírá na zajímavosti. Queen skladbu nahráli ve studiu Rockfield ve Walesu, v němž před několika lety nahrávali i Chinaski, kteří tak dokonce pojmenovali svou desku. Zatímco v Británii Bohemian Rhapsody ovládla žebříček dvakrát, v USA dosáhla „jen“ na 9. příčku.

Témata: skupina Queen Freddie Mercury film Bohemian Rhapsody