Obrovská pocta! Bobby McFerrin řekl, s kým z Česka chce zpívat!

Bobby McFerrin

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. dubna 2019 14:22

Po loňských společných koncertech bude opět na tuzemských představeních Bobbyho McFerrina a Gimme5 zpívat také liberecký sbor Akcent. Svůj nový program představí 30. dubna v Praze ve Foru Karlín a 2. května v brněnském Sono Centru. McFerrin si i letos přál, aby se k jejich koncertní tvorbě připojil místní vokální soubor. ČTK o tom informovala Zdena Selingerová.

"V roce 2018 se Akcentu naskytla příležitost, na kterou se v rámci muzikantského působení čeká často celý život. A to doprovodit na koncertech Bobbyho McFerrina. Pro sedmnáctihlavou skupinu, která se specializuje na interpretaci vokální hudby v komplikovaných aranžích, to byla nabídka skutečně nevídaná, zároveň ale téměř šitá na míru," uvedla členka a manažerka Akcentu Martina Krotilová. "Zážitek, který jsme si z obou koncertů odnesli, byl natolik speciální a obohacující nejen po stránce hudební, ale i lidské, že když jsme před pár týdny obdrželi nabídku na další spoluúčinkování na letošních koncertech, neváhali jsme ani chvilku," dodala.

Desetinásobný držitel Grammy McFerrin představí nový hudební projekt Gimme5. Vzhledem k tomu, že McFerrin často zapojuje publikum, půjde o rozdílné koncerty plné improvizací. Do prodeje se nově dostávají vstupenky na stání.

A capella soubor projektu Gimme5 tvoří zpěváci Joey Blake a David Worm, kteří vystoupili s McFerrinem v Česku už na dvou předchozích koncertech. Tentokrát se k nim přidají zpěvačky Judi Vinarová a Rhiannon. Všichni čtyři s McFerrinem spolupracovali už koncem 80. let v souboru Voicestra.

Pěvecký kvintet nyní bude v Praze a v Brně přímo na pódiu vytvářet skladby, které začínají nápěvem v podání jednoho vokalisty. K hlavní hudební myšlence se postupně přidává zpěv ostatních a jejich hlasy dávají písním rytmus i orchestrální podobu. McFerrin do nich zapojuje publikum nebo tvoří své vlastní improvizace.

McFerrin je v České republice velice populární. Když zpíval na JazzFestu v roce 2011, museli pořadatelé pro velký zájem přidávat druhý koncert. Před pěti lety vystoupil na netradičním koncertu s Českou filharmonií pod otevřeným nebem na zaplněném Staroměstském náměstí v Praze, kde nejen zpíval, ale také dirigoval skladbu Holberg suite-Rigaudon Edvarda Griega. Ještě před open air koncertem účinkoval v pražském Rudolfinu ve dvou programově odlišných koncertech. V roce 2012 byl jednou z hvězd festivalu Colours of Ostrava. V Praze naposledy vystoupil loni v květnu s programem Circlesongs.

Témata: Bobby McFerrin