Koller a spol. jsou „Zlatíčka“, kapitán Demo ostrouhal! Dávají se Andělé za zásluhy?

Kapela Lucie v současné sestavě

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

6. března 2019 9:40

KOMENTÁŘ – Legendární kapela Lucie si ze včerejšího předávání Cen Anděl odnesla dvě nejprestižnější sošky za album a skladbu roku. Má vůbec někdo šanci sesadit „zlatíčka“ České hudební akademie?

Vždycky se najde někdo, komu bude plejáda vítězů hudebních Cen Anděl připadat nekompletní, vždycky se najde někdo, kdo bude ty, kteří o vítězích rozhodují, považovat za nekompetentní. Zatímco v některých kategoriích (nejlepší videoklip měla opravdu na svědomí Bára Poláková) letos nejde s akademií polemizovat, u jiných otazník přece jen visí.

Anděla za nejlepší skladbu roku získala skladba, která měla slovo „nejlepší“ už ve svém názvu. Spíš než to ale akademiky přesvědčilo, že za ní stála legendární kapela Lucie, v jejímž dlouholetém kontextu přitom není píseň „Nejlepší, kterou znám“ nijak zvlášť výjimečná. Výjimeční jsou ale jednotliví hudebníci, kteří za ní stojí.

David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák i P.B.CH. jsou prostě pojmy, dalo by se říct, že jsou to „Zlatíčka“. Tak se ostatně jmenovala píseň Jiřího Buriana alias Kapitána Dema, která v kategorii skladba roku jako jediná Lucii opravdu konkurovala (při vší úctě ke kapele Mandrage a její skladbě Motýli). Akademie ale dala přednost osvědčené klasice.

Kapitán Demo přitom rozhodně není žádnou demoverzí současné hudby, Burian je naopak jedním z mála hudebníků, kteří drží krok s dobou. Přesto během včerejšího večera ostrouhal v obou soubojích s léty prověřenými muzikanty. Kromě Lucie totiž podlehl i Miru Žbirkovi v kategorii nejlepší sólový interpret.

„Já, já vás mám rád, i když mě už trošku začínáte srát,“ vzkazuje Demo v nominované skladbě „Zlatíčka“ možná i akademikům, kteří mu nedali Anděla ani za jednu ze tří nominací v posledních dvou letech. Akademii ale nejspíš chybí odvaha čeřit vody tuzemské popmusic, kde se na poklad jménem Lucie nesahá.

Burianovi tak nezbývá nic jiného, než nezanevřít na pozitivní myšlení, o kterém píseň „Zlatíčka“ je, a doufat, že příště už to snad konečně vyjde. Lucie se totiž s velkou pravděpodobností zase na pár let odmlčí a vyklidí pozice ostatním nominovaným.

Témata: Ceny Anděl Hudební ceny Anděl Lucie (hudební skupina) Kapitán Demo