Není to Eurovize, ale… Češi uspěli na udílení mezinárodních hudebních cen!

Koncert, ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. února 2019 14:53

Až na čestné výjimky si česká hudba cestu do zahraničí prorazit nedokáže. Na letošních Brit Awards, které ve středu hostila londýnská O2 aréna, ale Česko svého reprezentanta měla. Dokonce měl co do činění se soškou pro vítěze.

Ačkoliv se na středečním udílení britských hudebních cen Brit Awards předávalo i ocenění pro nejlepší zahraniční umělce, českou stopu na ceremoniálu je třeba hledat úplně jinde. Zatímco česká hudba dostatečných kvalit nedosahuje, vyhlášené české sklářství si cestu do Velké Británie našlo.

Sošku, jejíž výroba zabrala několik měsíců, navrhla a vyrobila tuzemská společnost Lasvit z Lindavy nedaleko Nového Boru. „Na výrobě sošky jsme se letos podíleli poprvé,“ potvrzuje pro stars24.cz mluvčí společnosti Jitka Plchová.

Trofej se od tohoto týdne vyjímá ve vitríně mnoha světoznámých hudebníků, namátkou třeba manželského páru Beyoncé a Jay-Z, populární britské kapely The 1975, producenta a DJ Calvina Harrise nebo písničkáře George Ezry.

„Podílet se na tomto projektu pro nás byla velká čest,“ říká Plchová. Na návrhu designu se podílel i britský architekt sir David Adjaye. „Soška, kterou jsme pomohli vytvořit, je i takovým malým velvyslancem české tradice a krásy,“ dodává mluvčí.

Výroba skleněných předmětů je často o detailech, v tomhle případě sehrála klíčovou roli obyčejná brambora. Když se totiž vhodí do roztaveného skla, shoří, ale z vypařené vody zůstanou ve sklovině bublinky. Tato staletí stará technika je však stále aktuální.

Bude Lasvit českým velvyslancem na britských hudebních cenách i za rok? „Komentovat budoucí spolupráci je v tuto chvíli předčasné. Design se mění každý rok a vždy je navrhován předními tvůrci v oblasti architektury a designu,“ připomíná Plchová pro stars24.cz.

Témata: Brit Awards Hudba hudební ceny Beyoncé Jay-Z