Jaký byl opravdový Freddie Mercury? Choval se úplně jinak, než ten filmový

Freddie Mercury

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. února 2019 15:48 | Aktualizováno: 16. února 2019 22:25

Dnešní generace poznává v posledních měsících frontmana slavné britské kapely Queen prostřednictvím filmového plátna. Omezená stopáž však mnohé skutečnosti divákům Bohemian Rhapsody zatajila. Freddie Mercury zdaleka nebyl takový extrovert, jako se může zdát.

Jaký byl opravdový Freddie Mecury? Dost o tom vypovídá kniha Legenda Queen, která vyšla před osmi lety k 40. narozeninám slavné britské rockové kapely. Všeobecně známý obraz fenomenálního hudebníka je totiž dost odtržený od reality.

I současný filmový hit Bohemian Rhapsody ukazuje přerod rodáka ze Zanzibaru Farrokha Bulsary v populárního zpěváka Freddieho Mercuryho. Rovnou ho ale vykresluje jako značně výstředního a extravagantního člověka.

Nedá se říct, že by to nebyla pravda. Jeho přátelé ho znali jako příjemného, štědrého a divokého muže, který byl ale pořád na mizině. Díky muzice si ale vzápětí přišel na slušné peníze a žil, jak se patří, rockový život. Byl výstřední, nosil extravagantní oblečení a pořádal divoké večírky.

Přílohou výše jmenované knihy je třeba pozvánka na party, kterou skupina pořádala při příležitosti konce turné k albu Hot Space. Striktní dress code by zarazil mnohé i dnes, o téměř čtyřicet let později. „Podprsenky, šortky či cokoliv nekonvenčního,“ stojí na pozvánce.

Mercuryho divoký život ale ostře kontrastoval s jeho povahou. Sám zpěvák o sobě totiž tvrdil, že mimo kapelu je mnohem větší introvert, než se zdá. „Když jsem na pódiu, jsem extrovert, ale uvnitř jsem naprosto jiný člověk,“ říkal.

Frontman Queen byl ve skutečnosti plachý a ostýchavý, obzvlášť ve společnosti cizích lidí. Do médií dal za celý život jen pár rozhovorů, jeho vztah k nim se navíc postupem času zhoršoval. Přispěl k tomu především zájem bulváru během posledních let jeho života, kdy Mercury bojoval s nemocí AIDS. Podlehl jí v listopadu 1991.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen film Bohemian Rhapsody