Bulvár mu nedal ani na chvíli klid. Jak doopravdy umíral Freddie Mercury?

Freddie Mercury

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. února 2019 14:23 | Aktualizováno: 16. února 2019 1:06

Novou vlnu popularity přinesl slavné britské kapele Queen životopisný snímek Bohemian Rhapsody, který se ale v lecčems rozchází s realitou. Jak doopravdy probíhal Mercuryho boj s nemocí AIDS?

Na serveru stars24.cz jsme vás už informovali o faktických chybách v úspěšném filmu Bohemian Rhapsody. Jeden z rozporů se týká Mercuryho boje s AIDS. Jeho filmový představitel Rami Malek informuje spoluhráče z kapely o nemoci před slavným koncertem Live Aid, který se uskutečnil v létě 1985. Pravda je ale úplně jinde.

Podle Mercuryho partnera Jima Huttona byla zpěvákovi nemoc diagnostikována až v dubnu 1987. Už tehdy byly stránky bulvárních periodik plné spekulací na toto téma, v říjnu předcházejícího roku se objevily informace, že byl Mercury pozitivně testován na HIV. Frontman Queen to ale v rozhovorech popíral.

Bulvár mu ale nedal pokoj ani poté. Queeni přestali po Magic Tour, která se uskutečnila v roce 1986, koncertovat, pouze nahrávali alba, sám Mercury se na veřejnosti objevoval jen výjimečně. Třeba v roce 1990, kdy si společně s kolegy přišel na Brit Awards pro cenu za celoživotní dílo. Pohublá postava, hladce oholený obličej, bleděmodrý oblek. Mercury byl k nepoznání.

V listopadu 1990 stál na přední straně deníku The Sun titulek: „Je to oficiální. Freddie je vážně nemocný“, který doprovázela fotka nezdravě vypadajícího Mercuryho. Jeho přátelé podobné informace neustále dementovali, Queen věnovali bulvárním novinářům dokonce píseň Scandal.

Mercuryho život se ale pomalu chýlil ke konci. Z videoklipu k písni These Are The Days Of Our Lives doslova mrazí, právě v něm se zpěvák naposledy objevil před kamerou. Mercury si do poslední chvíle přál nahrávat, kytaristu Briana Maye burcoval slovy: „Pište mi věci. Já je jenom nazpívám a vy je pak můžete dokončit.“

Příkladem za všechny je píseň Mother Love z posmrtně vydaného alba Made In Heaven. Mercury jí už nestihl dozpívat, a tak se o poslední sloku postaral May. V posledních měsících už se téměř nehnul ze své rezidence v Kensingtonu, s blížící se smrtí začal přicházet o zrak a nemohl vstát z postele.

22. listopadu 1991 si nechal zavolat manažera Jima Beache, jehož prostřednictvím o den později přiznal, že trpí AIDS. Za dalších 24 hodin nemoci podlehl. Bylo mu teprve 45 let. Jeho odkaz ale žije dál, poslední dobou především díky životopisnému snímku Bohemian Rhapsody.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen film Bohemian Rhapsody