Kdo bude Česko reprezentovat na Eurovizi? ČT představila účastníky národního kola!

Eurovision Song Contest

Autor: ČTK, stars24.cz

7. ledna 2019 15:24

Česká televize (ČT) dnes představila osm účastníků národního kola písňové soutěže Eurovize i soutěžní skladby interpretů a jejich videoklipy. Vítěz, který vzejde z internetového hlasování, bude Českou republiku reprezentovat od 14. do 18. května v Tel Avivu. Diváci i mezinárodní porota mohou pomocí aplikace hlasovat ode dneška do půlnoci 21. ledna. Novináře o tom dnes informoval pověřený kreativní producent Jan Potměšil.

Letošními finalisty vybranými týmem ČT jsou Hana Barbara, Tomáš Boček, Andrea Holá, zpěvačka Pam Rabbit, skupina Lake Malawi v čele s Albertem Černým, Barbora Mochowa, Jakub Ondra a Jara Vymer. "Úspěch Mikolase Josefa na loňské Eurovizi způsobil obrovský nárůst zájmu o tuto soutěž v České republice. Tento rok svoje skladby do soutěže přihlásilo dvakrát více českých interpretů než v minulém roce, evidujeme přes šedesát skladeb. Celkově bylo zasláno více než tři sta skladeb z celého světa," uvedl producent Potměšil.

Hlasování se uskuteční prostřednictvím oficiální aplikace Eurovision Song Contest, která je dostupná zdarma. "Rozhodli jsme se tento rok uznávat hlasy mezinárodních fanoušků. Ti tak nově dostanou možnost ovlivnit to, kdo se stane vítězem národního kola. Všechny hlasy zahraničních fanoušků se sečtou a budou mít váhu dalšího mezinárodního porotce. Slibujeme si od toho nejen větší zájem ze strany zahraničních fanoušků, ale také to považujeme za zajímavou zpětnou vazbu pro finalisty samotné," sdělil vedoucí české delegace Jan Bors.

Pořadatelství příštího ročníku písňové soutěže Eurovize zajistila izraelská zpěvačka Netta Barzilaiová vítězstvím v loňském lisabonském finále. Podle informací Evropské vysílací unie (EBU) se letos soutěže Eurovize zúčastní 42 zemí. Bez ohledu na výzvy k bojkotu tohoto ročníku Eurovize například ze strany palestinských organizací a některých umělců považuje EBU účast za hojnou.

V novodobé historii se českým zástupcům v soutěži Eurovize (v originále Eurovision Song Contest) s výjimkou loňského šestého místa Mikolase Josefa příliš nedaří. Do finále se jako jediná dostala pře třemi lety Gabriela Gunčíková, skončila bez jediného bodu od diváků.

Soutěž se v posledních letech neubránila politickým vlivům. Tisícovky Islanďanů vyzvaly v petici k bojkotu Eurovize v Izraeli kvůli smrti desítek Palestinců, kteří se střetli s izraelskými bezpečnostními složkami v Pásmu Gazy při protestech proti otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. V roce 2017 soutěž v Kyjevě poznamenal zákaz vstupu na pořadatelskou Ukrajinu pro ruskou zpěvačku, Juliji Samojlovovou, protože zpívala i na Ruskem anektovaném Krymu.

V Kyjevě se soutěž konala díky vítězství ukrajinské zpěvačky Jamaly. Její úspěch s písní o deportaci krymských Tatarů sovětským diktátorem Josifem Stalinem někteří kritici označili za politicky motivovanou. Stanovy soutěže přitom zakazují politizaci vystoupení. Organizátor akce, Evropská vysílací unie, ale zastává názor, že píseň neobsahuje politický projev, nýbrž politická fakta.

Témata: Eurovize Eurovision Song Contest 2018