VIDEO: Slováci se nám vysmívají: Takhle si v písni utahují z českých turistů!

skupina Smola a Hrušky

Autor: ČTK

29. října 2018 17:01

Slovenská kapela Smola a Hrušky si vzala na mušku nehody českých turistů ve Vysokých Tatrách. Ve spolupráci se zpěvákem kapely Tři sestry Lou Fanánkem Hagenem a se synem baviče Petra Novotného natočila na toto téma klip. Píseň s názvem Český turista v Tatrách je pilotní skladbou k připravovanému česko-slovenskému albu Patříme k sobě, sdělil ČTK manažer slovenské hudební formace Martin Hlavatý.

V klipu vystupuje kromě jiných Pavel Novotný, který jako turista v bílém tílku a s ponožkami v sandálech vyrazí na túru v nejvyšším pohoří Slovenska. Doprovází ho dívka v botách na vysokých podpatcích. Turista v klipu upadne, poraní si nohu a dvojice se při čekání na pomoc horských záchranářů potká s medvědem.

"Při tvorbě ódy na Tatry jsem se upnul na fenomenální stereotyp českého turisty a text jsem napsal v češtině. Až později z toho vypadl česko-slovenský duet, který vykouzlí úsměv každému, byť téma je vlastně dosti smutné a reálné," uvedl Jozef "Spoko" Kramár, frontman kapely Smola a Hrušky, která vznikla v roce 1997.

Šestičlenná hudební formace poznamenala, že klipem chce Čechy nejen pobavit, ale i vybídnout, aby nepodceňovali slovenské hory a řídili se pokyny horské služby.

"Český turista v Tatrách je povedený kousek, karikatura typického českého výletníka je trefná a nehanlivá - prostě Češi mají své charakterové specifičnosti. Například chodí do hor naprosto nepřipravení a téměř každý týden se lze dočíst o ztracených českých turistech," řekl zpěvák Lou Fanánek Hagen, vlastním jménem František Moravec.

Čeští turisté, kteří tvoří nejpočetnější zahraniční skupinu návštěvníků na Slovensku, se v minulosti dostali do pozornosti slovenských médií i veřejnosti kvůli tragickým nehodám při turistice v zemi pod Tatrami. Podle statistik slovenské horské služby ale záchranáři v různých pohořích země například předloni nejčastěji pomáhali Slovákům a Polákům.

Témata: Slovensko skupina Smola a Hrušky Lou Fanánek Hágen Pavel Novotný