Zemřel jeden z praotců rokenrolu Fats Domino (✝89)

Fats Domino, autor: Heinrich Klaffs

Autor: stars24.cz, ČTK

25. října 2017 18:07

Ve věku 89 let zemřel americký zpěvák a pianista Antoine Domino zvaný Fats, který je považován za jednoho z praotců rokenrolu. Informovala o tom dnes agentura AP s tím, že Domino zemřel přirozenou smrtí v úterý.

Domino, který byl kreolského původu, patřil v 50. letech minulého století k největším rokenrolovým hvězdám a vůbec k prvním umělcům věnujícím se hudebnímu stylu R&B, kterému se podařilo oslovit bělošské posluchače. Elvis Presley, který je titulován jako rokenrolový král, Domina označil za vzor, který velmi ovlivnil jeho hudební kariéru.

Pozornost fanoušků na sebe Domino upoutal hned první písní The Fat Man (Tlusťoch), kterou v roce 1949 natočil pro vydavatelství Imperial Records. "Říkají mi tlusťoch, protože vážím 200 liber (91 kilogramů)," zpíval Domino. Jeho zevnějšku se věnuje i AP, která připomněla, že pokud jde o vzhled, nebyl to Presley, neboť měřil 165 centimetrů a vážil přes 90 kilogramů. "Měl však široký chlapecký úsměv a účes, který byl plochý jako přebal alba," poznamenala agentura.

Domino prodal přes 110 milionů nahrávek. Ke známým patří například jeho píseň Ain't That a Shamenebo jím podaná verze písně Blueberry Hill.

Zmíněná nahrávka Ain't That a Shame se po svém vydání v roce 1955 stala obrovským hitem a nakonec se jí prodalo na milion kopií. Magazín Rolling Stone toto dílo zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob.

I když byl Domino hvězdou světové třídy, vždy zůstával věrný svému rodnému New Orleansu, připomněla AP. Během hurikánu Katrina, který město zpustošil v roce 2005, byl se svou rodinou evakuován lodí, živel mu ale zničil piana a připravil ho o několik desítek zlatých a platinových desek. Následně se přestěhoval na neworleanské předměstí Harvey.

Fats Domino - jeden z posledních rokenrolových borců staré školy

Jedním z hudebních pokladů New Orleansu i celé Ameriky byl Fats Domino, jehož život se v úterý uzavřel ve věku 89 let. Neworleanské rhythm and blues a styl boogie-woogie dokázal tento usměvavý "tlouštík" přetvořit do vlastní verze černé muziky, které dali novináři název rokenrol. A z jeho písně "The Big Beat" si zase vzal své jméno hudební žánr bigbít v někdejším Československu.

Již jako mladíček bušil Fats Domino do piana v zakouřených louisianských klubech a jeho premiérový hit The Fat Man z roku 1949 jevil už jasné příznaky horečky jménem rokenrol. V 50. letech byl největší černošskou hvězdou popmusic, když víc desek prodával jen Elvis Presley.

Dominův typický hudební projev, z něhož si hodně vzal třeba Jerry Lee Lewis a inspiroval i slavné Beatles, má své kořeny v deltě Mississippi.

Antoine Dominique "Fats" Domino se narodil 26. února 1928 v New Orleansu. Na klavír se naučil v deseti letech a brzy poté již vystupoval v místních barech. V jednadvaceti podepsal nahrávací smlouvu se značkou Imperial Records a od roku 1951 už brázdil Spojené státy s vlastní kapelou.

Po několika hitech v R&B žebříčcích učinil Domino v polovině 50. let první průlom do oficiální americké hitparády s písní Ain't That A Shame (1955). Následovala slavná coververze skladby Blueberry Hill (1956), s níž to v americkém žebříčku US Hot 100 dotáhl až na druhé místo. Fatse si zamilovala i bílá Amerika.

Na příštích pár let se stal Domino velkou hvězdou a jako pionýr rokenrolu koncertoval po celých Spojených státech. V Evropě jeho jednoduché a snadno zapamatovatelné písničky bodovaly zejména v britské hitparádě.

Koncertovat nepřestal ani za časů invaze Beatles a dalších britských kapel, a jeho vystoupení po celém světě byla žádanou atrakcí i v dalších desetiletích.

"Jsem šťastný člověk. Prodal jsem hodně desek," prohlásil Domino před pár lety a poukázal tak na fakt, že jeho nahrávky si lidé stále kupují (celkem prodal přes 100 milionů nahrávek).

Někdy v 80. letech si svérázný Domino usmyslel, že přestane vyjíždět z milovaného New Orleansu za koncerty i čímkoli jiným. Přijetí do rokenrolové Síně slávy či udělení ceny Grammy za celoživotní zásluhy (1987) se tak muselo obejít bez něj.

Na svou fixaci k rodné hroudě málem Domino doplatil po řádění hurikánu Katrina na konci srpna 2005. Jeho domek byl totiž v zasažené oblasti zaplaven až po střechu a nějaký čas se dokonce myslelo, že legenda rokenrolu je po smrti. Naštěstí jej zachránili pomocí vrtulníku. Kromě zničeného obydlí musel tehdy oželet i tři klavíry a různé artefakty (mimo jiné zlaté desky), které v dalších dnech padly za oběť rabujícím zlodějům.

Na začátku roku 2006 Domino po letech vydal novou desku, výnos šel na pomoc chudým místním hudebníkům. Titulní píseň Alive and Kickin' nahrál až po Katrině, zbytek alba tvoří většinou skladby z 90. let. Na pódium se triumfálně vrátil v květnu 2007 v neworleanském klubu Tipitina's. A jeho příznačný optimismus jej neopouštěl ani v nejtěžších chvílích.

Témata: Fats Domino úmrtí