Johnny Depp i Deep Purple. V Brně vystoupí hudební legendy

Deep Purple 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. července 2023 9:38

Už dnes večer se britská rocková legenda Deep Purple představí v brněnské Winning Group Areně. Tato skupina je již 55 let přítomna na hudební scéně a spolu s Led Zeppelin a Black Sabbath je považována za průkopníky žánru hard rocku. V neděli také vystoupí americká kapela Hollywood Vampires se známým hercem Johnny Deppem.

Jejich alba, jako například Machine Head, Made in Japan nebo Perfect Strangers, jsou považována za ikony rockové hudby a nacházejí se v síni slávy. Jednou z nejznámějších písní je Smoke On The Water, která byla inspirována požárem budovy během koncertu Franka Zappy.

Současná sestava kapely zahrnuje tři zakládající členy: zpěváka Iana Gillana, bubeníka Iana Paice a baskytaristu Rogera Glovera. Doplněni jsou klávesistou Donem Aireym a irským kytarovým virtuózem Simonem McBridem.

Deep Purple je spolu s Led Zeppelin a Black Sabbath považována za průkopníky heavy metalu a moderního hard rocku, i když sami se nikdy výslovně neoznačovali za heavymetalovou skupinu. Kapela vznikla v roce 1968 v anglickém Hertfordu.

Jejich tvorba spojuje prvky klasické hudby, které prosazoval zejména Jon Lord, a hard rockové motivy, za které byl zodpovědný Ritchie Blackmore. V 70. letech se Deep Purple řadili mezi nejlepší rockové skupiny a v této éře vznikla jejich nejvýznamnější alba a nejslavnější koncertní vystoupení.

Témata: skupina Deep Purple Johnny Depp