Dave Grohl a jeho první vystoupení s Nirvanou: Začátek ikonického hudebního spojení

Dave Grohl

Autor: Eliška Procházková, stars24.cz

21. května 2023 21:03

Dave Grohl je známý jako bubeník legendární grungeové kapely Nirvana a později jako frontman rockové skupiny Foo Fighters. Poprvé s kapelou Nirvana vystoupil dne 11. října 1990 v klubu North Shore Surf Club v Olympii ve Washingtonu. Grohl se připojil k Nirvaně poté, co byl vyhozen jejich předchozí bubeník Chad Channing v červnu téhož roku.

Grohla si všimli zpěvák a kytarista Kurt Cobain a baskytarista Krist Novoselic, když ho viděli hrát se svou předchozí kapelou Scream v San Franciscu v srpnu 1990. Cobain tehdy řekl: "Je to ten typ bubeníka, kterého potřebujeme". Později ho pozval na konkurz na Pacifickém severozápadě po rozpadu Scream, uvedl magazín People.

Po přijetí do kapely měl Grohl jen pár dní na to, aby se naučil písně pro své první vystoupení. Nirvana zahrála celkem 20 skladeb během večera, začínající písní "Son Of A Gun" od The Vaselines. Pokračovali písněmi "Molly's Lips" a "D-7", které však byly zahrány jen částečně kvůli výpadkům proudu. Přes počáteční problémy však trio pokračovalo a předvedlo materiál z jejich debutového alba "Bleach" a tehdy ještě nevydané písně z alba "Nevermind", které bylo vydáno v září 1991. Na konci vystoupení Nirvana zahrála ještě čtyři přídavky: "Love Buzz", "Scoff", "Sliver" a "Turnaround".

Dave Grohl a jeho skupina Foo Fighters právě vydali druhou píseň "Under You" ze svého nadcházejícího alba "But Here We Are", které vyjde 2. června.

Témata: Dave Grohl