Eurovision 2023: Česko je ve finále, dívčí skupina Vesna postoupila

skupina Vesna

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

9. května 2023 23:10

Eurovision Song Contest 2023 v úterý začal prvním semifinálovým večerem i s českou účastí. Dívky ze skupiny Vesna do sobotního velkého finále postoupily společně se zástupci dalších devíti zemí.

Pořadatelství by za běžných okolností náleželo Ukrajině díky loňskému vítězství formace Kalush Orchestra, ale z bezpečnostních důvodů hostí letošní ročník Eurovize anglický Liverpool. Pobřežní město je důstojným náhradníkem, protože je zlatým písmem zapsáno v historii světové popové hudby zásluhou Beatles.

První semifinále zahájila norská zástupkyně Alessandra s energickým vystoupením. Následovali The Busker, chlapci z Malty, kteří vsadili na show, nikoliv na věrohodnost. Jako třetí se ukázal srbský talent Luke Black s poměrně nevýrazným hlasovým projevem. Lotyšští Sudden Lights jako první hrábli na pódiu do kytar a oproti předchůdům si více zakládali na tom, aby jim diváci uveřili, že jsou opravdovými hudebníky.

Portugalsko reprezentovala zpěvačka Mimicat, a to velmi důstojně, protože vsadila na to, co je její zemi z hudebního hlediska blízké. Irští Wild Youth vsadili na hymnu, která kombinovala klavírní motiv s tanečním rytmem. Chorvatsko letos vyslalo do Eurovize extravagantní skupinu Let 3. Kontrast k ní představoval švýcarský muzikant Remo Forrer s pomalou klavírní baladou.

Noa Kirel z Izraele se zařadila mezi soutěžící, kteří víceméně vsadili na pop ze středního proudu. Moldavsko vyslalo "starého známého" Pashu Parfeniho, ten se pokusil zúročit předchozí zkušenosti s touto hudební přehlídkou. Švédsko ale vytáhlo ještě mnohem větší trumf, někdejší vítězku Loreen. Ázerbajdžán poslal do Liverpoolu formaci Turalturanx, která vyrukovala s vizuálem jako vystřiženým z dob Brouků.

Jako třináctá konečně přišla na řadu dívčí skupina Vesna se zajímavou písní My Sister's Crown, která si získala diváky po celém světě. Svědčí o tom postup do sobotního finále. Úvodní semifinálový večer pak uzavřeli nizozemští interpreti Mia Nicolai a Dion Cooper se svým duetem a finský rapper Käärijä.

Témata: Eurovize skupina Vesna