Ceny Anděl 2022: Žbirkovo poslední album vyhrálo na celé čáře, Meky má čtyři sošky

Miro Žbirka.

Autor: stars24.cz, ČTK

15. dubna 2023 23:05

Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album.

Do Síně slávy uvedl prezident Petr Pavel herce, dramatika, spisovatele a textaře Zdeňka Svěráka. Ceny dnes vyhlásili v prostorách pražského Výstaviště.

Akademici v hlasování o cenách Anděl rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2022 ve 14 hlavních i žánrových kategoriích a o novém laureátovi Síně slávy.

Nahrávku Posledné veci začal Žbirka připravovat během svého života. Jeho syn David ho společně se svým spolupracovníkem Patrickem Jamesem Fitzroyem natáčel v londýnských studiích Konk. V rámci slavnostního večera, kterým provázel herec Kryštof Bartoš, David Žbirka zazpíval vítěznou píseň Nejsi sám.

"V kontextu českého a slovenského popu jsou Posledné veci opravdu mimořádná nahrávka. David Žbirka svým odvážným přístupem k produkci ukázal pravdivost motta, kterým se jeho táta řídil. Že v populární hudbě se staří učí od mladších. Mekyho klasicky psané písně tu totiž zní povědomě, a přesto úplně jinak," uvedl k výsledkům hlasování předseda ČHA Honza Vedral.

Kromě Žbirky patřila k favoritům letošního ročníku kapela Vypsaná fixa, která s nahrávkou Kusy radosti získala Anděla v kategorii Skupina. Také ona vystoupila v hudební části programu, když na singl Buvol navázala kapela úryvkem písně Špinavý záda od Hudby Praha, kterou symbolicky uctila památku v loňském roce zesnulého kytaristy a zpěváka Michala Ambrože.

Cenu v kategorii Sólová interpretka získala Lenny za album Heartbreak Culture, na němž se víc než v předchozí tvorbě přiklání k rockové hudbě.

Objevem roku je rapper s moldavskými kořeny Calin. Sošku za nejlepší videoklip si odnesl hudebník Lazer Viking za klip k písni Yr Body režisérky Jay Walker. V kategorii Alternativa a elektronika získala již potřetí sošku Kalle s albem Under The Black Moss, v kategorii Folk uspěl Robert Křesťan & Druhá tráva s deskou Díl druhý.

Nejlepší jazzovou nahrávkou se stalo Štěstí od Štěpánky Balcarové, rockovou deskou Grrrotesky od skupiny Insania a rapovou City Park od formace 58G. V kategorii Klasika uspělo album Mysterium času symfonika Miloslava Kabeláče, kterou natočil Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Marko Ivanovićem.

"O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 493 akademiků," sdělila Petra Žikovská, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu, která Anděly vyhlašuje.

Jedinou kategorií, ve které nehlasují akademici, ale veřejnost, je multižánrová Cena fanoušků. V letošním roce získala největší počet hlasů jihlavská skupina 58G.

Předávání doprovodila živá vystoupení nominovaných interpretů, prostor dostaly také zpěvačky Pam Rabbit a Rozálie. Zpěvák 7krát3 si pak přichystal speciální číslo s Unique Orchestra. Ceny Anděl uděluje každoročně hudební akademie od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla.

Témata: Miro Žbirka Ceny Anděl Svěrák Zdeněk (herec režisér)