Eurovize 2023: Kdo má letos největší šanci vyhrát?

Eurovision Song Contest  (foto: Andres Putting (EBU))

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. dubna 2023 18:51

Česká dívčí skupina Vesna má šanci se v letošní hudební soutěži Eurovize probojovat do finálové desítky. Zřejmě největší šanci na vítězství má ale letos Francie, kterou zastoupí zpěvačka La Zarra s písní Évidemment. Její největší soupeřkou patrně bude Švédka Loreen, která v písňovém klání zvítězila již v roce 2012.

První semifinále soutěže, kterého se zúčastní 15 zemí včetně Česka, se odehraje 9. května, druhé s 16 účastníky o dva dny později. Finále se bude konat 13. května, vystoupí 26 zemí - z každého semifinále postoupí deset, které doplní Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Británie, které v něm mají zaručené místo automaticky, a loňský vítěz Ukrajina.

Velkou šanci na vítězství má letos podle BBC Francie, kterou zastoupí zpěvačka La Zarra s písní Évidemment. Pětadvacetiletá písničkářka by tak mohla být tím, kdo prolomí 45 let trvající sérii porážek země galského kohouta. Její největší soupeřkou patrně bude Švédka Loreen, která v písňovém klání zvítězila již v roce 2012. Letos vystoupí se skladbou Tattoo. Do finální trojky by se měla probojovat také 30letá španělská hudebnice Blanca Paloma a její song EAEA.

Mezi nejzajímavější interprety letošního klání BBC zařadila také rakouskou dvojici Teya & Salena, která podle serveru nazpívala nejlepší píseň o tom, "jaké to je, když vás posedne duch hororového spisovatele 19. století Edgara Allena Poea". "Ačkoli to zní hloupě, píseň je trefným komentářem k tomu, jak je pro písničkářky těžké, aby je někdo bral vážně," napsal Savage.

Loňský ročník písňové soutěže vyhrála ukrajinská skupina Kalush Orchestra s písní Stefania. Pořadatelem tak letos měla být Ukrajina. Ta se však už od loňského února brání ruské agresi a pořádání akce se místo ní ujal severoanglický Liverpool.

Letošní zástupce Ukrajiny, skupina TVORCHI, má podle BBC podobně jako české uskupení Vesna šanci probojovat se do finální desítky. Zpěvačka Mae Mullerová, která bude reprezentovat Británii, se podle BBC umístí na sedmém místě.

Témata: Eurovize