Češi v Eurovizi: BBC naznačila, jaké šance má Vesna

skupina Vesna

Autor: stars24.cz, ČTK

6. dubna 2023 21:41

Česká dívčí skupina Vesna má šanci se v letošní hudební soutěži Eurovize probojovat do finálové desítky. Napsal to server BBC News, který sestavil svou předpověď výsledků písňového klání, jež letos místo Ukrajiny pořádá britský Liverpool. Zvítězit by podle něj mohla Francie, Švédsko nebo Španělsko. Naopak nejhorší zástupce letos mají Slovinsko, Švýcarsko nebo San Marino.

Do soutěže je přihlášeno 37 písní, jejichž texty se týkají všeho možného od posedlosti démony až po ruskou invazi na Ukrajinu. Kvalita je "asi tak konzistentní jako kádě s rosolem", napsal hudební redaktor BBC Mark Savage, ale tu a tam se podle něj objevují skvosty.

Česko má "v Eurovizi špatnou bilanci - od svého vstupu do soutěže v roce 2007 se do semifinále kvalifikovalo pouze čtyřikrát - píseň My Sister´s Crown (Koruna mojí sestry) by to měla změnit," uvedl Savage. Skladba pojednává o sexuální rovnosti a posílení postavení žen.

"Bezprostřední a intenzivní píseň se silným balkánským nádechem má ve své až příliš krátké stopáži nejméně tři (možná více) směšně chytlavé háčky," uvedl redaktor BBC. O jejím úspěchu nakonec podle něj rozhodne živé vystoupení. "Se slušným rozpočtem by si člověk dokázal představit, že jejich loutková taneční sestava bude vrcholem večera," napsal.

První semifinále soutěže, kterého se zúčastní 15 zemí včetně Česka, se odehraje 9. května, druhé s 16 účastníky o dva dny později. Finále se bude konat 13. května, vystoupí 26 zemí - z každého semifinále postoupí deset, které doplní Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Británie, které v něm mají zaručené místo automaticky, a loňský vítěz Ukrajina.

Témata: skupina Vesna Eurovize