Miro Žbirka (†69) zůstává v povědomí: Češi mu dali další cenu!

Miro Žbirka. 4

Autor: stars24.cz, ČTK

1. dubna 2023 21:40 | Aktualizováno: 2. dubna 2023 16:50

V hudební anketě Žebřík se svými nahrávkami u posluchačů uspěla skupina Vypsaná fixa a skladatel, kytarista a zpěvák Miroslav Žbirka. Slovenskému hudebníkovi, který zemřel předloni 10. listopadu v 69 letech, pořadatelé na loňském Žebříku věnovali Cenu in memoriam.

Vypsaná fixa dnes zvítězila v kategorii skupin a druhou sošku od výtvarníka Václava Česáka si odnesla za klip Buvol. Žbirku hlasující ocenili za album Posledné veci a skladbu Nejsi sám. Ceny za potlesku zaplněného plzeňského areálu DEPO2015 převzala jeho manželka Kateřina.

Žbirka je také s ohledem na počet nominací favoritem letošních cen České hudební akademie Anděl, které vyhlásí 15. dubna v Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště. Se svou deskou Posledné veci figuruje v kategoriích album, sólový interpret a slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, se může stát skladbou roku. V kategoriích album, skupina roku a rock má šanci uspět také Vypsaná fixa s nahrávkou Kusy radosti.

Mezi zpěváky v anketě Žebřík obhájil své loňské prvenství Marek Ztracený, stejně jako vítězná zpěvačka Ewa Farna. Objevem roku se stala zpěvačka Tereza Balonová, nejlepší akcí roku 2022 se stal festival Rock for People v Hradci Králové, jehož rozpočet loni poprvé překročil 100 milionů korun.

V kategorii tuzemských filmů dostal nejvíce diváckých hlasů snímek Banger. natočený výhradně na iPhone režiséra Adama Sedláka. Adrenalinová jízda plná rapu a drog na začátku března proměnila dvě z osmi nominací na cenu Český lev.

Speciální cenu pořádajícího magazínu iReport obdržel Michal Pavlíček, který dnes na Žebříku pokřtil bilanční album obsahující výběr z jeho hudby od 80. let minulého století do současnosti. Zároveň s hosty Bárou Basikovou, Kamilem Střihavkou, Vilémem Čokem a Radkem Škarohlídem vystoupil v programu uváděném Markem Taclíkem a Ivou Pazderkovou. Dalšími hosty byly Kateřina Marie Tichá se skupinou Bandjeez, kapela Vypsaná fixa či plzeňská skupina Znouzectnost.

Pořadatelé udělili celkem 27 cen v devíti kategoriích a jednu speciální cenu. O vítězích v kategoriích zpěvačka, zpěvák, skupina, objev, album, skladba, videoklip, akce a film za rok 2022 rozhodovali v dvoukolovém hlasování od ledna do konce února hudební fanoušci v internetové anketě. Kompletní výsledky jsou na stránkách ankety Žebřík.

Témata: Miro Žbirka Žebřík Music Award Skupina Vypsaná fixa