Žebřík Music Award: Vyhraje Anna K, Ewa Farna nebo Miroslav Žbirka?

Miro Žbirka 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. března 2023 18:58

Sedmadvacet cen v devíti kategoriích a jedna speciální cena se budou v pátek udělovat v plzeňském areálu DEPO2015 v 31. ročníku hudební ankety Žebřík. Ve zhruba šestihodinovém maratonu, který budou uvádět Marek Taclík a Iva Pazderková, vystoupí v koncertních blocích Michal Pavlíček s hosty Bárou Basikovou, Kamilem Střihavkou, Vilémem Čokem a Radkem Škarohlídem a dále Kateřina Marie Tichá se skupinou Bandjeez, Vypsaná fixa či plzeňská kapela Znouzectnost, řekl novinářům ředitel cen Žebřík Jaroslav Hudec.

O vítězích v kategoriích zpěvačka, zpěvák, skupina, objev, album, skladba, videoklip, akce a film za rok 2022 rozhodovali v dvoukolovém hlasování od ledna do konce února hudební fanoušci v internetové anketě. Z každé kategorie vzešlo pět nominovaných.

Mezi nimi jsou například kapely Vypsaná fixa, Chinaski, Mirai, Tata Bojs, Kabát. Lucie, zpěváci Marek Ztracený, Miroslav Žbirka, David Koller, Tomáš Klus či zpěvačky Anna K, Ewa Farna, Lenny a další. "Převážná většina vítězů potvrdila osobní účast na vyhlášení ankety," řekl Hudec. Autorem cen je výtvarník Václav Česák z Plzeňska, který ceny pro Žebřík tvoří 28 let.

Návštěvníci večera se mohu podle Hudce těšit na dlouhou a důstojnou oslavu české hudební scény. Zhruba hodinový koncert nabídne například Vypsaná Fixa a také Pavlíček, který na Žebříku pokřtí své nové bilanční album. Vychází na konci března a na čtyřech CD obsahuje kompilaci toho nejlepšího z Pavlíčkovy hudby od 80. let minulého století do současnosti.

"Na tom cédéčku jsou obsažené všechny mé zásadní hudební příběhy. Každé CD reprezentuje jeden pilíř mé tvorby - Pražský výběr, Stromboli, BSP a hudba s Monikou Načevou a pak můj kytarový instrumentální svět. Z každé té kategorie na Žebříku spolu s mými hosty něco zahrajeme," řekl Pavlíček.

Kompilace obsahuje studiové nahrávky z předchozích Pavlíčkových desek, nahrávky z koncertů, včetně skladby Proč jen já, nahrané na Žebříku, ale i dosud nevydané skladby.

Témata: Žebřík Music Award Miro Žbirka Ewa Farna Anna K.