Hudební fanoušci se dočkali! 40 let po smrti Schelingera vyjde jeho poslední album!

Jiří Schelinger

Autor: ČTK, stars24.cz

21. března 2023 19:12

Kytarista a producent Miloš Dodo Doležal se spoluhráči dokončil práce na albu, v jehož realizaci Jiřímu Schelingerovi zabránila jeho předčasná smrt. Doležal se Schelingerovým skladbám věnoval několik let a postupně s různými hudebními kolegy vydal alba Zemětřesení, Zemětřesení 2 a Epilog. Nyní se projekt Zemětřesení uzavřel titulem Finále, který vyšel dnes.

Zpěvák a skladatel Schelinger se zabil za ne zcela jasných okolností 13. dubna 1981 skokem z bratislavského mostu do Dunaje.

Zemětřesení z roku 1993 nahrála sestava ve složení Doležal, zpěvák Aleš Brichta, baskytarista Vlasta Henych a bubeník Štěpán Smetáček. Na Zemětřesení 2 Brichtu nahradil Mladen Djelmo známý například z projektu Led Zeppelin Southern Revival a na místo baskytaristy přišel Miloš Doležal junior. Epilog obsahuje čtyři dlouhé a náročné kompozice.

Dvě z nich, Cizinec a Můžeš vejít 21. století, dokončil Schelinger těsně před smrtí a zachovaly se na kazetách z koncertů nebo ze zkušebny.

Aktuální nahrávkou Finále je Schelingerovo Zemětřesení zkompletováno v podobě, v jaké mělo původně vyjít. Je navíc doplněno o skladbu Světlonoš, v níž Schelingerovu nikdy nezveřejněnou melodii otextoval hudební kritik a publicista Roman N. Zahrádka.

Témata: Jiří Schelinger